VA jobbar för att främja vetenskapens samverkan med omvärlden. Samverkan mellan sektorer, lärosäten, allmänheten i form av civilsamhälle, politiker, företag och länder.

FOFram14
Bild från Forskning för framtiden -Moderator var Cecilia Garme med Lars Leijonborg, utbildningsminister/forskningsminister (FP) 2006–2009 , Fredrik Melander, chefskonsulent Uddannelses- og forskningsministeriet, Danmark, Carl Tham, utbildningsminister (S) 1994–1998 och Harriet Wallberg, universitetskansler UKÄ.

Vi vill att forskarna ska prioritera och värdera dialog och kommunikation med det omgivande samhället. Krav på samspel mellan forskarna och samhället ökar också internationellt och ställs av forskningsfinansiärer i Sverige och EU.

VA jobbar för att samverkan ska vara meriterande för forskare och är en viktig del i en forskares arbete. Vi vill förstärka samverkansuppgiftens alla dimensioner, såväl demokratiska och kulturella som avseende samhällsnytta och bildning.

En viktig del av vårt arbete är att anordna samverkanseminarium och diskutera dessa frågor.

Avslutade projekt:

• Forskning för framtiden

• ODE – omvärldsdialog och engagemang

• Science & Society – samverkanseminarium

• Stockholm Meeting + turné

Läs det senaste om våra samverkansseminarium:


| Vetenskap & Allmänhet

Forskningskommunikation i fokus – ta del av två samtal

Pågår det en kamp om kunskap i Sverige? Påverkas uppfattningen om forskning när olika budskap sprids från många håll? Hur kan vi stärka forskningskommunikationen i Sverige? Det är några frågor som  diskuterades i två samtal den 1 juni, som båda går att se i efterhand.

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Strengthening university-society engagement – online conference sheds light on inspiring examples

As universities seek to strengthen their connections with their local communities, concepts like ’civic universities’ and ’public engagement’ can play a key role. To help inspire their members, the Swedish non-profit organisations VA (Public & Science) and Unilink jointly ran an online conference on 12 November, to gain a better understanding of these concepts in practice. 

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Samsyn om samverkan vid VAs Almedalsseminarium

Hoppet om ett bättre liv. Det är grunden till det starka stödet för att investera i utbildning och forskning i Sverige, enligt Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Hon medverkade i Vetenskap & Allmänhets dialogseminarium den 30 juni i Visby, tillsammans med andra företrädare för politik, näringsliv, akademi och civilsamhället.

Läs vidare

| Anders Sahlman

Balanserad dag om framtida forskningspolitik

Balans blev ordet för dagen när Naturvetarna, Sveriges unga akademi och Vetenskap & Allmänhet bjöd in till seminarium den 12 november 2014. Över 200 personer hade samlats på Rival i Stockholm för att träffa den nyutnämnda forskningsministern Helene Hellmark Knutsson och delta i dialog om agendan för forskningspolitiken framöver.

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Så stärks samverkan mellan lärosäten och samhälle

Våga värna grundforskningen, gör tredje uppgiften till en integrerad del av universitetens forskning och utbildning och låt samverkan bli meriterande för forskarkarriären. Dessa var några av åsikterna som fördes fram av medverkande vid RIFOs och VAs seminarium Stärk samverkan mellan forskning och samhälle! som ägde rum i Riksdagens förstakammarsal den 19 november.

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Var med och påverka framtidens forskningspolitik!

Den 12 november bjuder Vetenskap & Allmänhet, Sveriges unga akademi och Naturvetarna in till en konferens om framtidens forskningspolitik. Bland de inbjudna finns aktörer i utbildnings- och forskningssverige samt politiker och tjänstemän från regeringsunderlag och opposition.

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Samverkan i fokus på svenskt-finskt seminarium

Att samverkan mellan akademin och det omgivande samhället är ett ämne som engagerar många är tydligt. Närmare hundra deltagare hade anmält sig till seminariet Samverkan – kan vi mäta det? på Citykonferensen i Stockholm. Seminariet var ett samarrangemang mellan Hanaholmen – Kulturcentrum för Sverige och Finland, Sveriges Ingenjörer samt Vetenskap & Allmänhet, VA.

Läs vidare