Projektet ODE syftar till att stödja forskarna i att prioritera och värdera dialog och kommunikation med det omgivande samhället. Krav på samspel mellan forskarna och samhället ökar internationellt och ställs av forskningsfinansiärer i Sverige och EU. En annan viktig fråga är rekryteringen av studenter och doktorander.

Ett seminarium hölls den 25 augusti 2009 i Stockholm. Deltagare var särskilt utvalda forskningsledare aktiva i svenska akademier, lärda sällskap och framstående forskningsmiljöer.
- Rapport 2009:4 Samlade slutsatser och rekommendationer från ODE-seminariet
- Lyssna på uppföljningsintervjuer med talarna efter ODE-seminariet.
- Se de sex talarnas inlägg om vikten av omvärldsdialog på video.
- Referat: Varför kommunicera med omvärlden? – ODE-seminariet 25 augusti 2009
- Lyssna på trailern inför seminariet: Vad kan du vänta dig av ODE-seminariet?
Ansvarig för intervjuer och dokumentation av seminariet är vetenskapsjournalisten Kristoffer Gunnartz.
- Ytterligare ett ODE-seminarium hölls på Högskoleverkets informatörskonferens 2010 om Samverkan och nytta i SLU-tappning.
- Det skrevs även en debattartikel i Upsala Nya Tidning där projektet uppmanar lärosätesledningarna att på allvar integrera samverkan med det omgivande samhället i forskarnas arbete.
Projektet drevs gemensamt av Kungl. Vetenskapsakademien, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien och Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, Vetenskapsrådet och Vetenskap & Allmänhet med stöd från Riksbankens Jubileumsfond och Vetenskapsrådet.
För mer information, kontakta Cissi Askwall, VAs generalsekreterare.