Hur påverkar livsåskådning, värderingar, kulturell och social bakgrund synen på kunskap, forskning och forskare? Det undersökte VA i projektet Vetenskap & Värderingar.

Almedalen2010
Projektet Vetenskap & Värderingar diskuterades bland annat på ett dialogseminarium i Almedalen 2010.

Vetenskap & Allmänhets tidigare studier har visat att utbildningsnivå har ett tydligt samband med förtroende för forskning och attityder till forskare. Vi har också sett tecken på att förtroende och attityder hänger samman med ”socialklass”.

I studien Vetenskap & Värderingar har vi gått ett steg längre och undersökt hur människors värderingar, livsåskådning, sociala och kulturella bakgrund har samband med deras syn på kunskap och forskning.

Studien består av tre delar:

1. Vetenskap att tro på? (VA-rapport 2009:3)

med fokus på tro och livsåskådning, presenterades i november 2009 och diskuterades på årskonferensen VA-dagen 2009.

2. Kunskap i en klass för sig? (VA-rapport 2010:2)

med fokus på politiska värderingar och ”klassamhället”, presenterades i juni 2010 och diskuterades vid ett seminarium under Almedalsveckan i Visby i juli 2010.

3. Känsla för kunskap – nio röster om vetenskap och värderingar (VA-rapport 2010:3)

där profiler från olika delar av samhället reflekterar över resultaten. Denna bok innehåller också en sammanfattning av studiens första två delar och ett avsnitt där VA drar slutsatser och ger rekommendationer för framtiden.

Studiens resultat sammanfattas på engelska i rapport 2010:4, Science & Values.

Projektet diskuterades även på den årliga VA-dagen 2010 under temat Lycklig den som kunskap har.

 

Senaste om detta:


| Vetenskap & Allmänhet

Lycklig den som kunskap har – VA-dagen den 16 november 2010

Referat av Henrik Brändén.

Blir vi lyckligare av kunskap och vetenskap? Eller behöver vi vara lyckliga för att våga lita på den? Och varför syntes inte forskningsfrågorna i valrörelsen? Det var några frågor som diskuterades på VA-dagen 2010 den 16 november på Fotografiska museet i Stockholm.

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Tro, vetenskap och samverkan på VA-dagen – nu i SVT

Forskares position som fristående rebeller är värdefull, både i sig och för ökad trovärdighet. Det sades i ett samtal om samverkan mellan forskningsminister Tobias Krantz, folkhögskolelärare Gustav Fridolin och universitetsrektorerna Harriet Wallberg-Henriksson och Kåre Bremer på VA-dagen.

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap att tro på? – VA-dagen den 12 november 2009

Referat av Malin Sandström, doktorand och frilansjournalist.

Den åttonde VA-dagen var som sig bör fylld av dialog: möteslokalerna surrade av samtal långt före utsatt starttid, och många kontakter verkade knytas eller återupptas över den inledande lunchsmörgåsen och i fikapausen.

Läs vidare