Forskare! Kommunicera mera!

Skapad:

2009-06-12

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Den 25 augusti 2009 anordnas ett heldagsseminarium om forskarnas samverkansuppgift. Framstående forskare, som också är framgångsrika i att kommunicera med omvärlden, medverkar.

Image

Under ”OmvärldsDialog och Engagemang – ODE till Vetenskapen” varvas inspirerande inlägg av bl.a. Agneta Richter-Dahlfors, Eva Österberg och Göran Sandberg med rundabordsdiskussioner. I en förhandstrailer ges några glimtar av vad de kommer att ta upp.

– Jag hoppas att konferensen ska öppna ögonen hos fler forskare om vikten av att kommunicera sina forskningsresultat och söka sätta in dem i ett sammanhang och en berättelse som kan förstås av flertalet, säger Gunnar Öquist, ständig sekreterare Kungl. Vetenskapsakademien och initiativtagare till seminariet.

Inbjudna är forskningsledare, som särskilt nominerats att delta av akademier, lärda sällskap och forskningsfinansiärer. Talare och inspiratörer är Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, Agneta Richter-Dahlfors, professor i cellulär mikrobiologi, Olle Granath, ständig sekreterare Kungl. Akademien för de fria konsterna, Göran Sandberg, rektor Umeå universitet, Johan Åkerman, professor i tillämpad spinntronik och Eva Österberg, professor i historia.

Dessutom medverkar Gunnar Öquist, Björn O. Nilsson, VD Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, Sara von Arnold, preses Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien och Björn von Sydow, ordförande Vetenskapsrådet.

Dagen dokumenteras i film, ljud och text. Längre intervjuer görs också med de medverkande inspiratörerna om vinsterna för forskare med att kommunicera med samhället i stort.

Vetenskapsjournalisten Kristoffer Gunnartz kommer att sammanställa ett inspirationsmaterial utifrån dokumentationen, som kan användas av den som vill anordna liknande seminarier och diskussioner framöver.

Seminariearrangörer är Kungl. Vetenskapsakademien, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, Vetenskapsrådet och VA. Projektet stöds av Vetenskapsrådet och Riksbankens Jubileumsfond.

För mer information, kontakta projektledare Klas-Herman Lundgren, Herman[@]v-a.se.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *