Välkommen att fira VA 20 år

Skapad:

2022-01-11

Senast uppdaterad:

2022-05-02

Ett andra annorlunda år är slut och 2022 har inletts med stark smittspridning. Pandemin lär tyvärr prägla vår tillvaro ett tag till och forskning kommer förhoppningsvis fortsatt att vara i fokus. Tillsammans med våra medlemsorganisationer främjar Vetenskap & Allmänhet tillgång och tilltro till kunskap, kompetens, bildning och forskning sedan 2002.

I vår 20:e upplaga av studien VA-barometern är andelen som har mycket stort förtroende för forskare större än någonsin tidigare, och var fjärde säger sig vilja jobba som forskare i framtiden. Det stora intresset för vetenskap och forskningskommunikation är väl en av få positiva biverkningar av pandemin.

Kanske har du sett pratavaccin.se, sajten som vi utvecklat för att uppmuntra till dialog och sticka hål på myter om vaccinerna mot covid-19? Den finns även på engelska, arabiska och somaliska, och var möjlig att ta fram tack vare ett extra stöd från Utbildningsdepartementet förra året. Det bidrog också till att vi kunde göra TV-serien Forskning för alla – så skapas kunskap, som visats i Kunskapskanalen, diskuterats under Almedalsveckan och som fortfarande finns att se på UR Play.

Det stora intresset för vetenskap och forskningskommunikation är väl en av få positiva biverkningar av pandemin.

Kommunikation och dialog om forskning är en viktig del i det demokratiska samhället. För att understryka det undertecknade VA Deklarationen för en stark demokrati. Vi gladdes också åt att vara en av finalisterna till Bokmässans bildningspris 2021. 

Vetenskapsfestivalen ForskarFredag firades för sextonde året. Runt 27 000 besökare fick möta 350 forskare och doktorander i digitala och fysiska aktiviteter runt om i Sverige.

VA fortsatte också att verka för att främja öppen vetenskap, forskningskommunikation och att inkludera allmänheten via medborgarforskning och unga i beslutsprocesser genom flera EU-projekt.

Årskonferensen VA-dagen på temat Vetenskapen & Jag – om vetenskapligt kapital och hur forskning påverkar våra val i vardagen och i livet blev ett hybridevenemang där de flesta deltog digitalt. Vid årsmötet samma dag antogs föreningens nya långsiktiga strategi. All VA-verksamhet bidrar till att komma närmare vår vision Vetenskap tillgänglig för alla.

Under 2022 fyller VA 20 år. Vi planerar bland annat att:

  • utveckla kurser i forskningskommunikation för forskare.
  • arrangera en rad nätverksträffar och webbinarier.
  • presentera en nyutvecklad verktygslåda för att öppna upp och kommunicera om vetenskap – en födelsedagspresent till (och från) alla medlemmar.
  • genomföra VA-dagen, årsmötet och föreningens 20-årsfirande online och i Stockholm den 12 oktober.
  • koordinera vetenskapsfestivalen ForskarFredag i slutet av september. Varmt välkommen att arrangera en aktivitet då! Kontakta gärna projektledaren Julia Brink

Välkommen till en första jubileumsaktivitet den 28 januari. Ett webbinarium om VAs historia, nutid och framtid!

Har du fler idéer och önskemål om vad VA bör göra framöver? Kontakta gärna mig! 

Ett Gott Nytt och Dialogfyllt År önskar vi alla på VA, genom

Cissi Askwall, generalsekreterare VA.


Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *