VA är involverat i flera pågående EU-projekt, som finansieras av forsknings- och innovationsprogrammet Horisont 2020. Sammantaget samarbetar vi med 63 organisationer i 22 länder.
VAs pågående EU-projekt:
• Allthings.BioPRO
Ett projekt med syfte att öka allmänhetens intresse och kunskap om bioekonomi genom gamifiering. Genom dialog och samskapande ska projektet utveckla ett utbildningsspel, a serious game som ska öka allmänhetens medvetande, delaktighet och även stimulera ett samskapande med bioekonomins intressenter. VA ingår i projektet som en av 12 europeiska partners.
• BLOOM Bioeconomy
Ett projekt med syfte att öka allmänhetens intresse och kunskap om bioekonomi med speciellt fokus på skogsnäring i Finland och Sverige. Genom dialog och samskapande ska projektet bygga upp och stärka regionala nätverk, för att skapa gemensam förståelse och engagemang för bioekonomins möjligheter. VA ingår i projektet som en av 12 europeiska partners.
• EU-Citizen.Science
Ett projekt med syfte att skapa en europeisk plattform för medborgarforskning. Plattformen ska till exempel göra det lättare för forskare att använda metoden i sitt arbete; för privatpersoner att hitta projekt att delta i; för beslutsfattare (t.ex. företag, myndigheter) att hitta resultat som de kan använda som underlag för beslut; och för lärare att använda medborgarforskning i sin undervisning.
• ForskarFredag
Den svenska delen av Europeiska Researchers’ Night. VA är nationell samordnare för ForskarFredag, som är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival och finansieras inom Marie Sklodowska-Curie Actions, samt av nationella samarbetspartners.
• ORION Open Science
Ett samarbetsprojekt med målet att få forskande och forskningsfinansierande organisationer inom life science och biomedicin öppna upp och ta in fler samhällsperspektiv i forskningsprocesser och utlysningar. VA ingår i projektet som en av nio europeiska partners.
• RETHINK
Ett samarbetsprojekt med syfte att skapa hållbar och långsiktig förändring av forskningskommunikation för att maximera möjligheterna och övervinna framtiden utmaningar för forskningskommunikation.
• Super MoRRI
Ett projeklt för att utveckla och förbättra metoder för att mäta aktiviteter inom RRI (ansvarsfull forskning och innovation).
VAs avslutade EU-projekt:
• SciShops
Ett projekt som utvecklade ekosystemet för så kallade science shops. Projektet skapade också 10 nya science shops i Europa. VA var en av 18 partners i projektet.
• RRI Tools
Ett treårigt projekt finansierat av EU:s sjunde ramprogram. Projektet har bland annat tagit fram en webbaserad och öppen verktygslåda med många goda exempel på hur olika aktörer kan arbeta mer RRI-baserat. VA var koordinator för det svenska deltagandet i projektet, vars webbplats nås här.
• ComScience
Ett projekt som finansierades av EU:s sjunde ramprogram och syftade till att prova nya former för samtal om forskning.
• 2WAYS
Ett projekt finansierat under EU:s sjunde ramprogram, syftade till att utveckla och testa nya interaktiva former för att sprida kunskap om europeisk forskning inom life science.