Den sista fredagen i september är utlyst som European Researchers’ Night av EU-kommissionen. I hela Europa anordnas aktiviteter som visar hur kul forskning är och att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb.

FF07
Förbundet Unga forskare experimenterar på ForskarFredag i Stockholm 2007.

Researchers’ Night arrangerades första gången 2005 runt om i Europa och på en rad orter i Sverige. 2006 knöts de svenska evenemangen samman under namnet ForskarFredag och samordnades av VA. VA har även 2007 – 2015 koordinerat ForskarFredag i samarbete med Vetenskapsrådet och Vinnova.

Evenemangen
Lokala evenemang anordnas av högskolor, kommuner, landsting, regionförbund, museer och science centers. Målgruppen är den breda allmänheten, inte minst unga. Aktiviteterna omfattar experiment, prova på själv-övningar, utställningar, forskarsamtal, science cafés, vetenskapsshower, workshops och tävlingar.

ForskarFredag har växt år för år. Från 9 orter och sammanlagt 12 000 besökare 2006 till 27 orter och 22 700 besökare 2013. Sedan 2009 anordnas ett årligt massexperiment där skolor och allmänheten kan delta och hjälpa forskare i ett ”riktigt” forskningsprojekt så kallas citizen science, som en aktivitet inom ramen för ForskarFredag. Sedan 2012 ingår även den nationella forskningskommunikationstävlingen Forskar Grand Prix som en del i aktiviteterna under ForskarFredag.

ForskarFredag 2016-2017
2016 och 2017 arrangeras ForskarFredag som en del av Researchers’ Night, med VA som koordinator av de svenska evenemangen. Nu med stöd av flertalet svenska organisationer och företag samt ekonomiskt stöd från EU-kommissionen.

För mer information:

• ForskarFredags hemsida

 

Eller kontakta Lena Söderström, projektledare på VA.

 

Senaste om ForskarFredag :


| Vetenskap & Allmänhet

Många bäckar små – breda nyhetsflöden hos unga

Svenska ungdomars flöden av nyheter i sociala medier har många källor. De flesta av nyheterna upplevs som trovärdiga. Facebook levererar de flesta – men inte de mest pålitliga – nyheterna bland sociala medier. Det är några preliminära resultat från ForskarFredags massexperiment Nyhetsvärderaren.

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

MÖT EN FORSKARE: Lagunathan Govender

”det är viktigt att undersöka och förbättra samhällets hjälp till de mest utsatta”

Lagunathan Govender har gått ett halvår på forskarutbildningen i socialt arbete vid Linnéuniversitetet i Växjö och forskar om socialtjänstens och kommuners arbete med arbetslösa bidragstagare. Den 29 september deltar han i ForskarFredag för första gången.

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

A Festival of Research across Europe

From Lisbon to Bucharest, Rome to Helsinki, on 29 September, researchers from 30 European countries and across 300 cities will be sharing their research with the public, through a range of hands-on activities, experiments, shows and talks to celebrate the annual European Researcher’s Night, Europe’s largest science festival.

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

MÖT EN FORSKARE: Erika Wall

”Att forska var aldrig ett mål för mig”

Erika Wall är docent i sociologi vid Mittuniversitetet i Östersund. Som barn trivdes hon inte i skolan, men intresset för samhället och människor ledde ändå till en forskarkarriär. På ForskarFredag den 29 september träffar hon elever på Dalénium i Stenstorp för att prata om risker i vardagen.

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

MÖT EN FORSKARE: Fredrik Ståhl

”DET ROLIGASTE ÄR ALLA MÄNNISKOR JAG TRÄFFAR”

Nyfikenhet och envishet är det viktigaste – och det roligaste är att träffa människor. På ForskarFredag den 29 september är Fredrik Ståhl en av de forskare som besöker skolklasser för att prata om forskning.

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Fredagsmys med forskare!

Pressmeddelande 170925

På fredag finns det många spännande alternativ till det vanliga fredagsmyset. Inled helgen med att träffa någon av de fler än 500 forskare som medverkar i aktiviteter över hela landet under ForskarFredag, Sveriges mest spridda vetenskapsfestival.

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Ungdomar forskar om källkritik med ForskarFredag

Vilka nyheter rör sig i svenska ungdomars nyhetsflöden? Och hur trovärdiga tycker ungdomarna själva att nyheterna är? I måndags gick startskottet för ForskarFredags massexperiment 2017 – Nyhetsvärderaren.

Läs vidare