Alla centrala kommunikatörer och experter i pandemin – inklusive journalister – måste ta ett större ansvar för att främja konstruktiva samtal om forskningen i pandemitider, skriver företrädare för Vetenskap & Allmänhet.
Forskare vid Göteborgs universitet beskrev den 25 september på DN Debatt hur tilltron till myndigheter ökade under coronakrisens akuta fas. VAs generalsekreterare Cissi Askwall svarar i en replik att förtroendet visserligen ökade under mars–april, men att det sedan har sjunkit igen.
Det rapporteras om lågt förtroende för nyhetsmedier och journalister under pandemin. Men det kan till och med vara tvärtom, skriver Cissi Billgren Askwall och Gustav Bohlin på Vetenskap & Allmänhet.
Naturvetenskap är ofta normen när forskning beskrivs i populärkultur. Enligt en studie från Vetenskap & Allmänhet har förtroendet för humaniora som forskningsområde länge varit lågt – främst för att folk saknar uppfattning om ämnet.
Syftet med vårt inlägg var att uppmuntra fler att delta i samhällsdebatten. Det är vår förhoppning att Bo Rothstein och andra forskare som besitter gedigen erfarenhet av att debattera, kan bidra som mentorer och inspiratörer, skriver Cissi Billgren Askwall och Anna Maria Jönsson.
Vår nya rapport om forskares medverkan på DN Debatt visar bland annat att den manliga dominansen är stor. Vi vill därför uppmana kvinnliga forskare och forskare från mindre lärosäten runtom i landet att i större utsträckning ge sig in i samhällsdebatten, skriver Cissi Billgren Askwall och Anna Maria Jönsson.
Since 2017, VA (Public & Science) has been co-ordinating campaigns to promote evidence-informed policy making and the use of research-based knowledge in society, including March for Science and Hur vet du det? (How do you know that?). Together with 60 organisations, we have formulated three concrete pieces of advice for Sweden’s next government.
Utifrån riksdagspartiernas valmanifest kan vi se att ord som forskning och vetenskap minskar, jämfört med manifesten inför valet 2010. Därför vill vi ge tre råd till Sveriges nästa regering om hur den förda politiken bättre kan förankras i fakta och forskningsbaserad kunskap, skriver förträdare för sammanlagt 61 organisationer.
Den 9 september går vi till valurnorna – många av oss med en världsbild som inte stämmer med verkligheten. Det måste vi göra någonting åt, skriver Cissi Askwall, Vetenskap & Allmänhet. Ett sätt är att få politikerna att redogöra för grunderna för sina förslag, är att fråga dem Hur vet du det?
Årets svenska valrörelse blir säkerligen som vanligt en dragkamp mellan olika politiska förslag. Men mer än tidigare kan det också bli diskussion om vad som faktiskt är sant och relevant. Det skriver företrädare för 53 organisationer, när March for Science hålls världen över och i Sverige idag.