VA bidrar till att Europa 2020-strategin genomförs

Skapad:

2020-05-04

Senast uppdaterad:

2023-02-13

Attitydmätningen VA-barometern, vetenskapsfestivalen ForskarFredag och en rad medborgarforskningsprojekt. Det är exempel på verksamheter som kan bidra till EU:s strategi för tillväxt och sysselsättning. Vetenskap & Allmänhet lyfter fram dem i ett bidrag till regeringens nationella reformprogram för Europa 2020.

Ladda ner pdf här.

Den 29 februari 2020 deltog VA och andra ideella organisationer i regeringens sakråd om EU:s gemensamma strategi för tillväxt och sysselsättning – Europa 2020.  VA lämnade sedan in ett bidrag om hur föreningen arbetar för att bidra till att målen i strategin uppfylls. Bidraget ingår som en bilaga till det nationella reformprogrammet som regeringen i april överlämnade till EU-kommissionen.

VAs verksamhet kopplar till flera av de överordnade målen i Europa 2020, främst forsknings- och utvecklingsmålet. På ett övergripande plan bidrar föreningen till alla målen i strategin genom att arbeta för öppen vetenskap, det vill säga öppnare, mer transparenta och inkluderande processer i forskning och innovation.

I bidraget lyfter VA fram några egna projekt som särskilt bidrar till strategins mål: VA-barometern, som årligen mäter allmänhetens attityder till forskning, vetenskapsfestivalen ForskarFredag som de senaste 15 åren stimulerat svenskars intresse för forskning, och årliga massexperiment där människor inbjuds att medverka i forskningsprojekt. Andra exempel är utvecklingen av en nationell webbportal för medborgarforskning#hurvetdudet-kampanjen som vill öka kunskapen om hur forskning går till och varför forskningsbaserad kunskap behövs som beslutsunderlag, och flera EU-projekt för att främja ansvarsfull forskning och innovation, RRI.

Syftet med Europa 2020-strategin är att förbättra förutsättningarna för full sysselsättning och hållbar tillväxt för alla. Varje år överlämnar EU-länderna nationella reformprogram till EU-kommissionen, där de redogör för hur Europa 2020-strategin gett avtryck i den nationella politiken.

Läs mer i det nationella reformprogrammet för 2020.

VAs bidrag börjar på sidan 96.

Kommande arrangemang

14 maj 2024 European University, Tbilisi
15 maj 2024 Ilia State University
22 maj 2024 Internetstiftelsen

Senaste VA-nyheterna

Förteckning över våra projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *