Lördagen den 22 april 2017 anordnades manifestationer för vetenskap i mer än 600 städer runt om i världen. I Sverige var det det aktiviteter i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Umeå och Luleå.

Initiativet kommer från USA där forskare och allmänhet vill stå upp för vikten av vetenskap och att forskningsbaserad kunskap används i samhället. Särskilt poängteras att vetenskapen inte känner några gränser och att dess styrka och karaktäristik är mångfald och öppenhet.

Manifestationerna i Sverige anordnades av olika organisationer och frivilliga privatpersoner. Kommunikationen om aktiviteterna samordnades av VA som också koordinerade March for Science Stockholm 2017. Ett 80-tal svenska organisationer står bakom manifestationen. För mer information: www.marchforscience.se

#keepmarching – SCIENCE MARCHES ON

Var med i något eller flera projekt där vi försöker få till fler kunskapsbaserade beslut, mer källkritik och ökad kommunikation kring forskning.

Mer info:

• HUR VET DU DET? – KAMPANJ

• VAD ÄR VETENSKAP? – KLIPSKA KLIPP OM KUNSKAP (pdf-format)

• FORSKARFREDAG (pdf-format)

 Senaste om March for Science:

| Vetenskap & Allmänhet

March for science – Våga fråga för en smartare valrörelse

Pressinbjudan 180413

I morgon lördag hålls manifestationer för vetenskap i Luleå, Lund och Stockholm. De är en del i den globala rörelsen March for Science. Samtidigt inleds #hurvetdudet?, en svensk kampanj där 75 organisationer vill ge forskningsbaserad kunskap mer utrymme i politik och samhällsdebatt under valåret 2018.

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Vart är vi på väg? VA-dagen 2017

Våren 2017 arrangerades manifestationen March for Science i fler än 600 städer runtom i världen. Över en miljon människor stod upp för att värna vikten av vetenskap. På årets VA-dag den 18 oktober diskuterades hur vi tar nästa steg för att nå fler kunskapsbaserade beslut, mer källkritik och ökad kommunikation kring forskning i Sverige.

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Så kan vi gå vidare – #keepmarching

I april stod människor över hela världen upp för fakta och forskning. I Sverige samlade March for Science tusentals människor och ett 80-tal organisationer som ville visa på vikten och värdet av vetenskap. Nu fortsätter vi arbetet med att försöka förebygga faktaresistens, falska nyheter och ”alternativa fakta”.

Läs vidare

| Helen Garrison

Sweden joins global March for Science

Over 2,500 people took to the streets to participate in the March for Science in Stockholm on 22 April. Marches were also held in four other Swedish cities, Gothenburg, Uppsala, Umeå and Luleå, as part of the global March for Science initiative that involved hundreds of thousands of people in a total of 610 cities worldwide.

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Hundratusentals stod upp för vetenskapen

”Vetenskap, inte dårskap”. Det var ett av budskapen som bars fram av de runt 2 500 personer som gick med i manifestationen för vetenskap i Stockholm den 22 april. Även i Göteborg, Uppsala, Umeå och Luleå anordnades March for Science, en global manifestation som engagerade hundratusentals människor på totalt 610 platser världen över.

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Nu marscherar vi mot faktaresistens och falska nyheter

Nedanstående debattinlägg var publicerat på SVT Opinion den 22 april 2017:

Människor baserar ofta beslut på känsla, och bekräftar dem sedan genom utvalda fakta. Ändå – eller just därför – har vi ett ansvar att se till att faktabaserad kunskap ligger till grund för utvecklingen av vårt samhälle”, skriver företrädare för bland annat vetenskapliga organisationer, företag och universitet. I dag går hundratusentals människor i mer än 500 städer runt om i världen ut på gatorna för att visa sitt stöd för vetenskapen.

Läs vidare