Nytt VA-år: Vaccin mot infodemin – dialog om forskning

Skapad:

2021-01-19

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Ett annorlunda år är förbi. Pandemin har präglat allas vår tillvaro mer än något annat, men 2020 var också året då vetenskapen stod i fokus. Forskare har synts mer än någonsin tidigare i media och i samhällsdebatten. 

Med pandemin följer en infodemi som sköljer över oss alla med både korrekt och mindre trovärdig information. Vi har lärt oss om virus, smittspridning och vaccin, men även om vad vetenskap är och hur forskning går till.  

2020/21 års VA-barometer visar också att engagemanget för vetenskap växer. Nära nio av tio svenskar har ett stort förtroende för forskare vid universitet och högskolor, en ökning med nio procentenheter från 2019. Och var femte ung person säger sig vilja jobba som forskare i framtiden. 

VA är en förening som samlar organisationer och personer som vill främja tillgång och tilltro till kunskap, kompetens, bildning och forskning. En bekräftelse på att arbetet ger avtryck kom i december när VA belönades med Lars Salvius-priset ”för särskilt framträdande insatser inom forskningskommunikation och populärvetenskap.” Det är ett pris som alla medlemmar har del i!

Under 2020 har VA:s medlemmar också bland annat bidragit till:

  • Kommunikation om corona, en studie för att förstå hur människor nås av och uppfattar information om det nya corona-viruset.
  • Vetenskapsfestivalen ForskarFredag som firades för femtonde året. Runt 22 000 besökare deltog i mer än 100 digitala aktiviteter med 270 forskare och doktorander. 
  • Massexperimentet Svinnkollen där cirka 1 000 elever hjälpte forskare att utveckla en AI-stödd app för att mäta hur mycket och vilken mat som slängs i skolmatsalen.
  • Årsmötet och VA-dagen den 14 oktober på temat Vetenskap för alla i en förändrad värld.
  • Attitydundersökningen VA-barometern som genomfördes för nittonde året.

Ett nytt annorlunda år har börjat. Under 2021 kommer VA bland annat att koordinera ForskarFredag med stora digitala inslag den 24 och 25 september. Kontakta koordinatorn Julia Brink om du vill vara med och arrangera en aktivitet under vetenskapsfestivalen.

VA är med och utvecklar den svenska webbportalen medborgarforskning.se, den europeiska motsvarigheten EU-citizen.science, genomför medborgarforskningsprojektet Bostadsförsöket där unga och äldre tillsammans kartlägger tillgängligheten i svenska bostäder, och är partner i YouCount som med start i vår ska kartlägga och öka utsatta ungas inkludering i samhället genom samhällsvetenskaplig medborgarforskning.

I projektet Varför så dålig hum om humaniora? undersöks varför många svenskar saknar uppfattning om humaniora, liksom sätt att råda bot på det.

Låt oss tillsammans fortsätta arbetet för att göra vetenskap tillgänglig för alla. Det senaste året har visat att det är livsviktigt!

I tre internationella projekt testar vi okonventionella sätt att engagera människor i forskning: TechEthos är i startgroparna och handlar om dialogmöten, science cafés och en miniutställning kring nydanande tekniker, i ORION Open Science undersöks hur öppen vetenskap och arbetssättet RRI (ansvarsfull forskning och innovation) kan appliceras i forskande och forskningsfinansierande organisationer, och i Allthingsbio.PRO utvecklar vi ett utbildnings- och lärspel om bioekonomi och hållbart mode tillsammans med och för allmänheten.

Håll utkik efter medlemsträffar och webbinarier enklast genom att prenumerera på VAs nyhetsbrev. Kom gärna med förslag på teman, liksom med andra idéer, önskemål eller frågor som rör dialog, samverkan och forskningskommunikation! 

Vi samlar också de bästa metoderna och verktygen för att kommunicera om vetenskap och engagera människor i dialog och i forskning – ett jubileumspaket att öppna när VA fyller 20 nästa år!

Nära 100 medlemsorganisationer utgör och möjliggör Vetenskap & Allmänhet. Välkommen med som individuell – eller organisationsmedlem! Låt oss tillsammans fortsätta arbetet för att göra vetenskap tillgänglig för alla. Det senaste året har visat att det är livsviktigt!

/Cissi Askwall, generalsekreterare VA.

Kontakt

Cissi Billgren Askwall

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *