VA i Almedalen 2022 – Forskning, demokrati och jubileumsfirande

Karta Otillgänglig

Datum & tid
04 jul 2022
08.00–18.00

Plats
Joda Bar & Kök

Lägg till i kalender
iCal


Välkommen till Arena för forskning och demokrati i Almedalen 2022! Diskutera öppen vetenskap, samverkan och forskningskommunikation med Vetenskap & Allmänhet och delta i spännande aktiviteter tillsammans med några av våra medlemmar! Du hittar oss på Joda Bar i Visby den 4 juli.

 

Arena för forskning och demokrati

Välkommen till Vetenskap & Allmänhets heldag i Almedalen 2022 – Arena för forskning och demokrati! Hela måndagen den 4 juli kl. 08:00–18:00 är du välkommen till Joda bars innergård för att diskutera öppen vetenskap, samverkan och forskningskommunikation med representanter från VA inom ramen för träffpunkten ”Släpp forskningen loss – den är vår!”. Parallellt pågår spännande seminarier och aktiviteter på temat forskning och demokrati som anordnas av några av våra medlemmar. Dagen avslutas med ett jubileumsmingel för att fira 20 år av öppenhet och dialog!

Släpp forskningen loss – den är vår!

Forskning är avgörande för att hitta hållbara lösningar på samhällets problem, men hur kan vi bredda tillgången till kunskap och göra forskning och vetenskap tillgänglig för alla? Hur hänger egentligen forskning och demokrati ihop? Och hur kan ett öppnare vetenskapssamhälle stärka demokratin?

Välkommen till träffpunkten Släpp forskningen loss – den är vår!” för att prata om forskningskommunikation, samverkan och vad vi tillsammans kan göra för att öppna upp och demokratisera vetenskapen. Träffpunkten anordnas inom ramen för Arena för forskning och demokrati, där VA och åtta medlemsorganisationer anordnar seminarier och aktiviteter. Kom och fira 20 år av vetenskap för alla tillsammans med VA!

Program med VA-medlemmar för dagen:

8:00 – 08:45 AzoteOmfamna komplexiteten – om vikten av systemperspektiv i hållbarhetskommunikationen

  • Vad händer när hållbarhetskommunikation blir så förenklad att den inte längre är sann? Och vad vi kan göra för att omfamna komplexiteten?

09:00 – 09:45 Ifous – Från unfluencer till influencer – lärares och forskares roll i digitalisering av skolan

  • Vad krävs för att åstadkomma likvärdighet och ökad kvalitet i skolans digitalisering?

10:00 – 10:45 Sveriges IngenjörerHögskolans betydelse för akademikers livslånga lärande

  • Om det nya omställningsstudiestödet i LAS-reformen och huruvida högskolesektorn är redo för en stor andel yrkesverksamma som vill vidareutbilda sig.

12:00 – 12:45 Sveriges unga akademiFrihet för forskning, journalistik och kultur – ges demokratins lungor tillräckligt med syre?

  • Vilka möjligheter har forskare, journalister och kulturskapare att verka fritt i vårt demokratiska samhälle?

13:00 – 13:45 Malmö universitetHot och hat mot forskare – hur vanligt är det?

  • Om hot och hat mot forskare, och en ny nationell rapport där detta fenomen har klarlagts. Hur ser riskerna ut och vad kan lärosätena göra för att ge ett bättre stöd?

14:00 – 14:45 Mittuniversitetet – Kan demokratiska innovationer ge bättre resultat och mer engagerade medborgare i våra kommuner?

  • Hur kan fler medborgare engageras i kommunala frågor? Och vilka demokratiska konsekvenser kan en ökad kontakt mellan medborgare, kommun och organisationer få?

15:00 – 15:45 Stiftelsen Forska utan Djurförsök – Forskning utan djurförsök – vad krävs för att nå dit?

  • Vad krävs egentligen för att Sverige ska bli världsledande inom alternativa forskningsmetoder utan djurförsök?

16:00 – 16:45 Kungliga biblioteket Hur kan allmänheten bli delaktig i svensk forskning?

  • Om hur medborgarforskning kan användas för att minska avståndet mellan forskningen och allmänheten, och hur vi kan stödja allmänhetens delaktighet i forskningsprocessen.

17:00-18:00 Jubileumsmingel

  • VA firar 20 år av dialog och öppenhet! Medverkar gör bland andra Ann Fust, ordförande VA, och Anna-Karin Johansson, generalsekreterare Svenska Unescorådet.

VAlmedalen LIVE

Programpunkterna och det avslutande jubileumsminglet livesänds via VAs Youtubekanal och Almedalsveckan Play. Mer information och länkar till livesändningen kommer inom kort!

 

 

Besök gärna Almedalsveckans officiella program för att läsa mer om programpunkterna och lära känna de medverkande!

För mer information kontakta generalsekreterare Cissi Askwall eller projektledare David Borgström.

 

På denna sida kan du läsa mer om vad Vetenskap & Allmänhet planerar för under jubileumsåret 2022.


Lägg till en kommentar