Häng med och fira tillsammans med oss under ett helt år. Här kan du läsa om vad som kommer att hända under Vetenskap & Allmänhets jubileumsår.

Den ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA, grundades den 29 januari 2002 och har sedan dess blivit en etablerad expertorganisation för dialog, kommunikation och samverkan mellan forskning och andra delar av samhället. 

VA genomför aktiviteter, studier och opinionsarbete tillsammans med 102 medlemsorganisationer som representerar både forskarvärlden och samhället i stort. Föreningen samverkar med 50 organisationer i 25 länder och medverkar i flera europeiska nätverk.  

Hittills under jubileumsåret har vi arrangerat tre jubileumswebbinarier på tre olika teman – 20 år av dialog och öppenhet, Forskare i Rampljuset och Källkritik i krigets skugga. Längre fram kommer vi bland annat att utveckla en ny verktygslåda för öppen vetenskap, bjuda in till fler webbinarier och seminarier och förstås till VA-dagen den 12 oktober.

Under den första jubileumsaktiviteten fick deltagarna dela med sig av sina tankar om vad Vetenskap & Allmänhet är för dem, och vad de skulle vilja se mer av under jubileumsåret och framöver. Här är några av deltagarnas svar:

menti_3
menti_32
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

VA består av alla personer och organisationer som är medlemmar. Låt oss fira tillsammans! Välkommen att höra av er med förslag på aktiviteter, initiativ eller samarbeten för jubileumsåret och framöver!

Kontakt

Generalsekreterare Cissi Billgren Askwall
Projektledare jubileumsåret David Borgström

Bildspel från VAs första 20 år:

Se gratulationer från några av våra medlemmar i vår Playlist nedan eller till höger:

Läs om jubileumsaktiviteterna:


| Vetenskap & Allmänhet

Festligt firande med festival när VA fyllde 20

Panelsamtal, science busking, minifestival, fiskdamm, mingel, stand-up och livemusik. Mycket hanns med när Vetenskap & Allmänhet firade 20 år. Se inspelningen från VA-dagen den 12 oktober 2022 och läs ett referat nedan.

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

VA-loggan – en jubileumsbetraktelse

Har du tid en liten stund? Jag skulle vilja att vi tillsammans betraktar VAs logotyp – logga – i en kort meditation. Loggan är lika gammal som VA, och förtjänar också lite uppmärksamhet ett jubileumsår som detta. Nej då, det är inget flummigt. Bara lite stillsam pausgymnastik för hjärnan. 

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Källkritik i krigets skugga – jubileumswebbinarium

Desinformation i digitala medier, journalistens roll som faktagranskare, och praktiska tips för källkritiskt tänkande. På VAs tredje jubileumswebbinarium den 29 mars delade två forskare och en journalist med sig av sina perspektiv på källkritik i skuggan av Rysslands krig i Ukraina. 

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Forskare i rampljuset – forskningskommunikation under pandemin

Coronapandemin, ett förändrat medielandskap och en mer öppen vetenskap har ändrat förutsättningarna för att kommunicera om forskning. I VAs andra jubileumswebbinarium den 17 februari 2022 diskuterades forskarnas ökade synlighet och hur människor nås av och uppfattar information om den pågående pandemin. Se det här och läs mer nedan!

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

20 år av dialog och öppenhet – hurra för VA!

I år är det 20 år sedan Vetenskap & Allmänhet grundades – det firas under hela 2022 med seminarier, aktiviteter och en ny verktygslåda för öppen vetenskap. Under jubileumswebbinariet den 28 januari stod VAs historia, utveckling och medlemmar i fokus. Följ med på VAs resa!

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhet fyller 20 år!

Pressmeddelande 20220128

Lördag den 29 januari fyller föreningen Vetenskap & Allmänhet 20 år. Samtidigt startar ett jubileumsår för att uppmärksamma behovet av dialog mellan forskare och det omgivande samhället och att göra vetenskap tillgänglig för alla! 

Läs vidare

| Cissi Askwall

Välkommen att fira VA 20 år

Ett andra annorlunda år är slut och 2022 har inletts med stark smittspridning. Pandemin lär tyvärr prägla vår tillvaro ett tag till och forskning kommer förhoppningsvis fortsatt att vara i fokus. Tillsammans med våra medlemsorganisationer främjar Vetenskap & Allmänhet tillgång och tilltro till kunskap, kompetens, bildning och forskning sedan 2002.

Läs vidare