800 deltagare, 450 verktyg, 18 språk: En ny verktygslåda för att stödja ansvarsfull forskning och innovation – RRI

Skapad:

2016-11-10

Senast uppdaterad:

2023-08-11

Den nya versionen av verktygslådan för ansvarsfull forskning och innovation (Responsible Research and Innovation, RRI) har nu publicerats. Mer än 800 personer och institutioner runt om i Europa använder redan verktygen. Den öppna webbplattformen har utvecklats av EU-projektet RRI Tools för att hjälpa europeiska aktörer inom forskning och innovation att arbeta på ett mer socialt, etiskt och hållbart sätt – något som numera är ett krav i många utlysningar om forskningsmedel.

rri

Vetenskap & Allmänhet är en av 26 partnerorganisationer i RRI Tools-projektet som har deltagit i utvecklingen av verktygslådan.

– Vi är väldigt stolta över att ha varit del av det här viktiga projektet och över att ha hjälpt till att utveckla RRI som koncept i Europa. Verktygslådan är en praktisk hjälp som vi hoppas att många svenska organisationer ska få användning av i deras arbete med forskning och innovation, säger Karin Larsdotter, Vetenskap & Allmänhet, projektledare för det svenska RRI-navet.

Verktygslådan innehåller närmare 500 delar som ska bidra till att praktiskt genomföra RRI. Bland delarna finns exempelvis vägledningar, manualer, inspirerande exempel, projekt, rapporter och utbildningsmaterial. Där finns även information som är skräddarsydd för att möta behoven hos särskilda intressenter inom forskning och innovation: beslutsfattare, forskare, utbildare, näringsliv och industri samt civilsamhälle.

Alla som vill kan gå med i RRI-gemenskapen, bidra med egna delar till verktygslådan och delta i diskussionerna i forumet. En blogg håller medlemmarna informerade om de senaste nyheterna och händelserna på RRI-fronten.

Under hösten arbetar Vetenskap & Allmänhet intensivt med att marknadsföra verktygslådan i Sverige. Den 6 december hålls en RRI-workshop i Luleå, som intresserade kan anmäla sig till.

Vill du veta mer om RRI och om hur arbetssättet kan tillämpas i din verksamhet? Hör av dig till oss på VA: [email protected]!

Om RRI Tools

RRI Tools är ett treårigt projekt (2014–2016) som finansieras av EU-kommissionen under det sjunde ramprogrammet (FP7). Målet med RRI Tools är att ta fram digitala resurser – RRI:s verktygslåda – för att främja, utbilda, sprida och implementera RRI. Genom samarbete med alla intressenter siktar projektet i slutänden mot att skapa en gemenskap av användare i Europa, som ser till att verktygslådan fortsätter att användas, utvecklas och berikas. RRI Tools genomförs av 26 partnerorganisationer i 30 länder i Europa och koordineras av den spanska stiftelsen La Caixa.

RRI Tools avslutande konferens äger rum den 21–22 november 2016 i Bryssel. Konferensen kommer att ge utrymme för diskussion och reflektioner kring hur RRI ska implementeras för att gynna ett mer öppet system för vetenskap och innovation. Om du är intresserad av att delta i konferensen, skicka ditt namn och några rader på engelska om varför du vill delta till [email protected]. (Obs, projektet är nu avslutat och konferensen har ägt rum)

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *