EU-Citizen.Science – ny europeisk portal för medborgarforskning

Idag släpps första versionen av EU-Citizen.Science – den europeiska portalen för medborgarforskning. Nu behöver vi hjälp från dig som är forskare, medborgarforskare eller som bara är nyfiken på medborgarforskning, att ta portalen till nästa nivå.

Klicka på bilden för att få upp den i större storlek.

Webbportalen EU-Citizen.Science riktar sig till alla som är intresserade av medborgarforskning: medborgare/allmänhet, forskare, lärare, forskningsfinansiärer, beslutsfattare, föreningar, med flera – oavsett om man är expert eller aldrig tidigare har hört talas om begreppet. Ambitionen är att portalen ska bli den centrala samlingspunkten för medborgarforskning i Europa. 

I den första version av portalen, som lanseras idag, kan besökare bland annat:

  • Söka efter medborgarforskningsprojekt och filtrera sökningen efter t.ex. land eller forskningsområde, som biologi, fysik eller samhällsvetenskap.
  • Hitta verktyg, råd och riktlinjer kring hur man planerar och genomför medborgarforskningsprojekt, och spara dessa på en användarprofil.
  • Betygsätta resurserna och dela erfarenheter om hur de fungerar i praktiken.

Var med och bygg!

Driver du, eller har du drivit, egna medborgarforskningsprojekt, eller har du länkar till bra verktyg eller annat användbart material? Ladda gärna upp dem till portalen och bli en aktiv del av medborgarforsknings-Europa! Nästa version släpps under sommaren 2020, och kommer då att innehålla ett diskussionsforum och en ny sektion för utbildningsmaterial. 

Om medborgarforskning

I medborgarforskning (citizen science) hjälps allmänheten och forskare åt att ta fram ny kunskap med vetenskapliga metoder. Forskare kan till exempel engagera frivilliga för att samla in data (t.ex. fotografier av fåglar) till sina studier. Men det behöver inte alltid vara forskare som ligger bakom initiativen – även privatpersoner och föreningar kan bedriva medborgarforskning för att till exempel mäta luftkvalitet i närmiljön.

Kontakt och mer information

Kontakta oss gärna om du har förslag på innehåll eller funktioner som du skulle vilja se på portalen!

För att komma i kontakt med projektledningen, skicka ett mail till [email protected].

Vill du veta mer om VAs arbete i projektet? Kontakta Fredrik Brounéus, projektansvarig.

Du kan också följa EU-Citizen.Science på

Twitter: @EUCitSciProject  Facebook: @EUCitSciProject,  Instagram: @eucitsciproject

Läs även om den svenska motsvarigheten till projektet ARCS – en plattform för svensk medborgarforskning.


Lägg till en kommentar