Vad, vem och varför? Forskning om forskningskommunikation i Sverige

Karta Otillgänglig

Datum & tid
28 sep 2020
13.00–15.00

Lägg till i kalender
iCal


Forskning om samverkan och hur forskningsresultat når ut och används i samhället är ett ämne på frammarsch. Internationellt har antalet forskningsstudier ökat betydligt de senaste decennierna. Enligt en ny kartläggning av Vetenskap & Allmänhet, på uppdrag av Vetenskapsrådet, är forskarna få i Sverige. Ofta har de sin hemvist inom sociologi, utbildningsvetenskap eller medie- och kommunikationsvetenskap.

Välkomna på ett digitalt dialogseminarium om hur vi kan stärka forskningen om forskningskommunikation och stimulera till ökat samarbete och tvärvetenskaplighet. Vid seminariet presenteras den svenska kartläggningen. Det blir också en internationell utblick och exempel på svenska forskningsprojekt samt samtal i mindre grupper (länk tillkommer dagarna före seminariet).

Moderator: Josefina Syssner, prefekt Institutionen för kultur och samhälle Linköpings universitet

Program

13:00 – Välkommen

Forskningen om forskningskommunikation i Sverige och världen

Kavalkad med aktuell forskning om forskningskommunikation del 1:

 • Rolf Lidskog, forskare Örebro universitet
 • Victoria Wibeck, forskare Linköpings universitet

Samtal med chefredaktörerna för tre ledande tidskrifter:

14:00 – Samtal i grupper

Kavalkad med aktuell forskning om forskningskommunikation del 2:

Gemensam diskussion

Avslutande reflektioner

Anmälan & övrig information

Anmälan görs på denna sida.

Seminariet äger rum via Zoom och riktar sig främst till forskare och institutionsföreträdare. Länk till seminariet kommer dagarna före seminariet. Seminariet kommer att spelas in och kunna ses i efterhand.

Arrangörer är Linköpings universitet, Vetenskapsrådet och Vetenskap & Allmänhet.

Läs mer om kartläggningen och ta del av rapporten Forskning om forskningskommunikation i Sverige – en översiktlig kartläggning.


Lägg till en kommentar

6 kommentarer

 1. Carin Sjöström-Greenwood |

  Hej
  Jag är väldigt intresserad av att lyssna in den 28 sept. Jag arbetar inom FoU primärvård i VGR och fokuserar i mitt arbete som FoU-koordinator/guide på bl.a. forskningskommunikation. Mao är jag inte själv forskare och vågar nog inte påstå att jag är institutionsföreträdare. Går det bra att jag anmäler mig?

  Med vänliga hälsningar

  //Carin

  Svara
 2. Nicolás Matías Ortega |

  Hej,

  I am a Postdoc at KI working in stem cells and reproduction and am really interested in the efforts made to communicate Science! I hope I can join and learn more about V&A. 🙂

  mvh,
  Nicolás

  Svara
 3. Anna Hallberg |

  Hej!
  Jag arbetar som forskningskommunikatör på Högskolan Väst och skulle gärna delta mellan kl 13-14 – är det möjligt även om jag inte tillhör den exakta målgruppen? Och att jag är sent ute…
  Tacksam för länk direkt till min mail i så fall:)
  Hälsn
  Anna Hallberg

  Svara