2027 ett FN-år för ”Science engagement”

Skapad:

2022-12-08

Senast uppdaterad:

2023-12-13

Vetenskap & Allmänhet stödjer arbetet med att utse 2027 till ett “UN International Year of Science Engagement” (IYSE 2027).  Det är stiftelsen Falling Walls som lanserat initiativet. Målet är att uppmärksamma forskningskommunikation, samskapande och involvering i forskning som verktyg för att hitta lösningar på världens största utmaningar.

Ett internationellt år är ett kraftfullt verktyg för att bygga globala nätverk och genomföra förändring. Genom koordinerade aktiviteter, evenemang och kampanjer når FN:s internationella år tiotals miljoner utövare, vetenskapsmän, industriledare, beslutsfattare och allmänhet över hela världen. Fram tills nu har det bara varit några få vetenskapsrelaterade FN-år. Senast var i år –  2022 är “UN Year of Basic Sciences for Sustainable Development”. 

Syftet med IYSE 2027 är att tillhandahålla verktyg som behövs för att engagera forskare över hela världen att tillsammans med intressenter och allmänheten testa lösningar, metoder för samhällsförändring och på så sätt hitta lösningar på de utmaningar som världen står inför.

VA kommer att stötta genomförandet av IYSE 2027, framför allt genom vår kompetens inom samverkan, dialog och forskningskommunikation, liksom via våra svenska och europeiska aktiviteter. Målet är framför allt att stärka människors tillgång till kunskap och möjlighet att vara delaktiga i den vetenskapliga processen oavsett var i världen de bor.

För att kunna göra medvetna val i sin vardag behöver människor både ha tillgång till kunskap och förmåga att kritiskt skilja sann information från falsk. Genom att stärka samverkan och utbyte mellan forskare och det omgivande samhället över hela världen, stärker vi inte bara människors kunskap, utan också demokratin.

Mer information

Vill du bidra till genomförandet av IYSE 2027? Initiativet är öppet för alla organisationer och individer från akademi, näringsliv, politik, internationell utveckling och civilsamhället. Läs mer på initiativets webbplats.


Vill du veta mer om Falling Walls Engage och Hub Sweden-nätverket, ta kontakt med Maria Hagardt och läs mer på vår webbplats

Kommande arrangemang

14 maj 2024 European University, Tbilisi
15 maj 2024 Ilia State University
22 maj 2024 Internetstiftelsen

Senaste VA-nyheterna

Förteckning över våra projekt



Kontakt

Maria Hagardt

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *