Projektledare för ForskarFredag – tjänsten tillsatt

Skapad:

2020-09-15

Senast uppdaterad:

2022-04-28

Vetenskap & Allmänhet, VA, är en ideell förening som arbetar för att främja dialog och öppenhet mellan allmänhet, forskare och det omgivande samhället. Vi söker nu en projektledare på heltid tillsvidare.

Om VA

VA utvecklar ny kunskap, anordnar aktiviteter, omvärldsbevakar, kommunicerar och påverkar. Vi tycker att vetenskap är viktigt – och angår alla! Därför arbetar vi med att engagera människor i forskning och att inspirera forskare att kommunicera och involvera andra i sitt arbete. Vi arbetar främst med olika projekt inom forskningskommunikation, medborgarforskning och public engagement, både i Sverige och internationellt.

Till vårt kansli i centrala Stockholm, med möjlighet till distansarbete, söker vi en projektledare tillsvidare på 100 procent.

Om ForskarFredag

Du kommer huvudsakligen att vara projektledare och nationell samordnare för vetenskapsfestivalen ForskarFredag som äger rum varje år i september med aktiviteter på ett 30-tal orter i hela landet och online. Evenemanget är en del av den europeiska vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night med aktiviteter över hela Europa.

ForskarFredag är ett EU-finansierat projekt som syftar till att skapa möten mellan forskare och allmänhet. Genom roliga, interaktiva och dialoginriktade aktiviteter får besökarna möta aktuell forskning inom alla ämnesområden. Vi vill lyfta fram forskarna och deras arbete, prata med unga om vägen till forskaryrket, berätta om hur forskning går till och om dess betydelse för samhället och vår vardag. Vetenskap & Allmänhet har varit nationell samordnare för festivalen sedan 2006. Evenemangen utvecklas ständigt och antalet samarbetspartners växer.

Lokala arrangörer är bland annat lärosäten, science centers, museer, forskningscenter, kommuner och regionförbund. Målgrupp bestäms av varje lokal arrangörer, och är barnfamiljer, elever i grundskola och gymnasium, liksom intresserade vuxna. Vi samarbetar även med andra European Researchers’ Night-evenemang i flera länder.

Läs mer om ForskarFredag på ForskarFredags hemsida.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

 • Hålla löpande kontakt med arrangörer och samarbetspartners.
 • Söka och återrapportera ekonomiska bidrag, bl.a. från EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020.
 • Informera och kommunicera om ForskarFredag i olika sammanhang, såväl i Sverige som internationellt.
 • Samordna nätverket av ForskarFredag-arrangörer i hela landet.
 • Arrangera nätverksmöten, såväl fysiska som digitala.
 • Ansvara för budget och ekonomisk uppföljning.
 • Utvärdera evenemanget i samarbete med de lokala arrangörerna.
 • Utveckla teman, tävlingar och andra kommunikationsinsatser tillsammans med VA:s kommunikatörer.
 • Stödja VAs kommunikatörer i arbetet med projektets externa kommunikation.

Vem söker vi?

Du har högskoleutbildning och är en noggrann, strukturerad och kommunikativ projektledare. Du har flera års erfarenhet av att leda komplexa projekt från start till mål. Det är meriterande att ha arbetat inom ideell sektor/intresseorganisation och/eller med EU-finansierade projekt.

Utöver det vill vi att du är van:

 • att hantera och underhålla ett stort kontaktnät, såväl i Sverige som internationellt.
 • att arrangera och leda möten med många deltagare, både fysiska och online.
 • att söka och återrapportera ekonomiska bidrag. Erfarenhet av EU-ansökningar är meriterande.
 • att kommunicera obehindrat på svenska och engelska, i såväl tal som skrift.
 • att webbpublicera; erfarenhet av WordPress är meriterande.

Dina blivande kollegor

På VAs kansli arbetar kommunikatörer, projektledare och utredare nära varandra i många olika projekt. Du kommer att jobba i flera grupperingar. Arbetet är en blandning av snabba puckar och långsiktiga insatser. Du kommer att trivas extra bra hos oss om du är intresserad av samhällsfrågor, forskning och vetenskap – och brinner för att göra forskning tillgänglig för alla!

På vårt kansli i centrala Stockholm arbetar för närvarande sex kvinnor och sex män. Under pandemin arbetar vi främst på distans och håller kontakten genom verktyg som Slack, Trello, Zoom – och telefon och mail förstås. Vi eftersträvar mångfald vad gäller kön, ålder och kulturell bakgrund. Kollektivavtal finns. Tillträdesdatum efter överenskommelse.

Ansökan är stängd

Frågor om tjänsten besvaras av generalsekreterare Cissi Askwall, 070-626 44 74, [email protected]. Facklig företrädare (SACO): Martin Bergman, 070-255 38 91, [email protected].

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Cissi Billgren Askwall

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *