Vinnarna utsedda i videotävlingen – Uppemot 15 000 röster avgjorde finalen.

Mer än 250 bidrag kom in till videotävlingen om det periodiska systemet. Nio filmer gick till final och under ForskarFredag-helgen den 27-29 september lades det nära 15 000 röster på finalbidragen. Nu är det klart vilka tre klasser som vann och som får 5 000 kronor till klasskassan plus ett besök hos närmaste science center.

‒ I år är det FNs internationella år för det periodiska systemet. Med tävlingen ville vi fira 150-åringen som betytt så mycket för utvecklingen av den moderna kemin och lett till mängder av innovationer. Klasserna som vann finns i Lund, Linköping och Göteborg, men vi vill gratulera ALLA deltagare till ett fint jobb, det märks att eleverna haft roligt när de spelat in sina filmer, säger Lotta Tomasson, kommunikationsstrateg på Vetenskap & Allmänhet.

Finalbidragen handlade om allt ifrån vilka grundämnen som påverkat närområdet, om bristen på vissa grundämnen, till vilka nya grundämnen vi kommer att få i framtiden.

‒ Det är fantastiskt vilket engagemang. Det var jätteroligt att få ta del av alla tävlingsbidrag och imponerande att så många röstade under ForskarFredag. Kemi är ju väldigt kul och även viktigt för utvecklingen av hållbara produkter. Vi hoppas förstås att det här kan inspirera ett fortsatt intresse för kemi, säger Ulla Nyman, chef opinionsbildning, IKEM och styrelseledamot i Kemisamfundet.

Vinnarna offentliggörs i samband med Kemins Dag 2019.

En vinnare per åldersgrupp

I kategorin årskurs 4–6 vann årskurs 5 på Bilingual Montessori School of Lund med filmen Jakten på grund­ämnena 119 och 120.

Juryns finalistmotivering: Vilka kan de kommande två grundämnena kunna bli? Hur kommer de att namnges? Det diskuteras i den här filmen på ett roligt och finurligt sätt. Priset delas ut den 22 oktober klockan 15.00 av Linda Zellner, Director Innovation på Perstorp AB och ledamot i Nationalkommittén för kemi.

‒ Det är fantastiskt film som eleverna i Lund skapat. Det känns som ett hedersuppdrag att få vara prisutdelare. Filmen är smart gjord och riktigt rolig, och det är även så man kan sammanfatta kemi: smart och roligt, säger Linda Zellner.

I kategorin årskurs 7–9 vann NO-inriktningen på Malmslättsskolan Tokarp, Linköping med filmen Aluminium.

Juryns finalistmotivering: Det pizzafärgade mineralet bauxit är väldigt viktigt för Malmslätt och det har med kemi att göra. Varför det är så får du veta mer om i den här pedagogiska och tydliga filmen” – Juryns finalistmotivering. Priset delas ut den 23 oktober klockan 14.00 av Henrik Pedersen, professor i oorganisk kemi vid Linköpings universitet och ordförande i oorgansektionen på Kemisamfundet.

‒ Det ska bli roligt att få träffa den vinnande klassen. De har gjort en film som på ett enkelt sätt förklarar aluminiums egenskaper och varför metallen har blivit så viktig för Linköping, säger Henrik Pedersen.

I kategorin gymnasiet eller introduktionsprogram vann klass NA19a på Klara Teoretiska Gymnasium, Göteborg med filmen Gallium och grafen.

Juryns finalistmotivering: Ett genomarbetat manus visar konflikten mellan metallen gallium och det kolbaserade materialet grafen. Filmen behandlar flera olika perspektiv i en nyhetssändning med en reporter i konfliktens centrum” – Juryns finalistmotivering. Priset delas ut den 23 oktober klockan 13.00 av Lars Öhrström, professor i oorganisk kemi på Chalmers och ledamot i Nationalkommittén för kemi.

‒ Det är ett genomtänkt budskap i filmen som eleverna skapat. Filmen handlar om att vissa grundämnen håller på att ta slut, att vi måste bort från slit och släng. Och det är ju precis det som kemi handlar om, att vi kan åstadkomma cirkulära flöden och därmed hushålla med jordens resurser. Det ska bli roligt att få lämna över priset, säger Lars Öhrström.

Tävlingen organiseras av ForskarFredag, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Kemilärarnas resurscentrum (KRC), Svenska Nationalkommittén för kemi och Svenska Kemisamfundet. Samarbetspartners till tävlingen är Borealis, Nouryon och Perstorp.


Lägg till en kommentar