FINAL I VIDEOTÄVLINGEN OM PERIODISKA SYSTEMET – rösta på din favoritfilm under ForskarFredag

Skapad:

2019-09-26

Senast uppdaterad:

2023-12-06

Nu avgörs vilka som vinner videotävlingen om periodiska systemet. Fem tusen kronor till klasskassan och ett besök hos närmaste science center står på spel. Mer än 250 bidrag har kommit in från förhoppningsfulla elever. Finalbidragen visas under vetenskapsfestivalen ForskarFredag och hela helgen 27-29 sept är det möjligt att vara med och rösta fram vinnarna via webben.

Finalbidragen handlar om allt ifrån vilka grundämnen som påverkat närområdet, om bristen på vissa grundämnen, till om vilka nya grundämnen vi kommer att få i framtiden.

– Det är jätteroligt med alla tävlingsbidragen. Nu ska det bli spännande att få visa alla finalfilmerna under ForskarFredag, säger Lotta Tomasson, kommunikationsstrateg, Vetenskap & Allmänhet.

Sverige har både en väl utbyggd kemiindustri och många som forskar inom området. Svenska kemiforskare var också tidiga och flitiga grundämnesupptäckare. Totalt har ett 20-tal av de 92 naturligt förekommande grundämnena upptäckts i Sverige.

– Det märks att eleverna haft roligt när de spelat in sina filmer. Kemi är ju väldigt kul och även viktigt för utvecklingen av hållbara produkter. Vi hoppas förstås att det här kan inspirera ett fortsatt intresse för kemi, säger Ulla Nyman, chef opinionsbildning, IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, och styrelseledamot i Kemisamfundet.

En jury med representanter från de fem tävlingsorganisatörerna har valt ut finalbidragen som kommer att visas under ForskarFredag. Finalbidragen går även att se och rösta på via röstningssidan http://iypt2019.se/videotavling/rosta/

Finalister årskurs 4-6

  • Klass 6 på Alviksskolan, Luleå·
  • Årskurs 5 på Bilingual Montessori School of Lund 
  • Klass 6A på Elin Wägnerskolan, Växjö

Finalister årskurs 7-9 

  • Vittra Brotorp i Sundbyberg, Stockholm
  • Klass 19A på Torildsskolan, Kungälv
  • NO-inriktningen på Malmslättsskolan Tokarp, Linköping

Finalister gymnasiet eller introduktionsprogram

  • NA17C på Lugnetgymnasiet i Sundborn, Falun
  • Klass NA19 på Klara Teoretiska Gymnasium, Hässelby, Stockholm
  • Klass NA19a på Klara Teoretiska Gymnasium, Göteborg

Vinsten består av 5 000 kr till klasskassan och ett besök på ett science center i klassens närområde, inklusive resa, inträde och lunch för hela klassen. Vinnarna presenteras på Kemins Dag den 18 oktober!

För mer detaljerad information och bakgrundsmaterial, besök: www.iypt2019.se/videotavling

Var med och rösta!


Tävlingen organiseras av ForskarFredag, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Kemilärarnas resurscentrum (KRC), Svenska Nationalkommittén för kemi och Svenska Kemisamfundet.
Samarbetspartners till tävlingen är Borealis, Nouryon och Perstorp

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *