Forum för Forskningskommunikation är en årlig konferens som vänder sig till forskningskommunikatörer, forskare, journalister och andra som är aktiva inom, eller intresserade av, forskningskommunikation.

Bild från FFF 2021, när konferensen arrangerades helt digitalt. Moderator: Anders Sahlman, Melker media.

Konferensen vill bidra till att:

  • stärka samhällets förståelse och intresse för forskning och den vetenskapliga processen,
  • främja dialog och samverkan mellan forskare och det omgivande samhället,
  • forskningsresultat kommer till användning och nytta i samhället.

Målet med FFF är att ge deltagarna nya idéer och verktyg för att kommunicera om forskning och samverka med det omgivande samhället.

2013 – 2021 genomfördes Forum för Forskningskommunikation som en del av Vetenskapsfestivalen i Göteborg.

Från och med 2022 projektleds konferensen av Vetenskap & Allmänhet och arrangeras av Forte, KK-stiftelsen, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Kungliga Biblioteket, Ragnar Söderbergs stiftelse, Riksbankens Jubileumsfond, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskap & Allmänhet, Vetenskapsrådet och Vinnova. Natur & Kultur är samarbetspartner.

FFF loggaLäs mer på:

https://forumforforskningskommunikation.se/

Senaste om Forum för Forskningskommunikation:


| Vetenskap & Allmänhet

Dela med dig under Forum för Forskningskommunikation

Roligt, tankeväckande eller spännande? Det finns lika många sätt att berätta om forskning som det finns forskare och forskningskommunikatörer. “Dela med dig”om hur ni har gjort och inspirera kollegor runt om i landet!

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Save the date: Forum för forskningskommunikation är tillbaka

När konferensen Forum för forskningskommunikation (FFF) arrangeras för tionde gången står forskningskommunikatören och kommunikationsarbetet i rampljuset. Välkommen den 15 november att diskutera yrkesrollen, ta del av innovativa projekt och inspireras!

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Medborgarforskning – så kan fler bli delaktiga

Är medborgarforskning den ultimata formen av forskningskommunikation och vilka är vinsterna för deltagarna? Det och mycket mer diskuterades under vårens sista FFF pop up som arrangerades av Vetenskap & Allmänhet och helt fokuserade på medborgarforskning. Se webbinariet i efterhand här!

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Deltagare från hela världen på årets Forum för Forskningskommunikation

Intresset för forskning exploderar samtidigt som regeringen lägger extra fokus på samverkan och forskningskommunikation. Det märktes även under Forum för forskningskommunikation. Över 600 forskningskommunikatörer, kommunikationschefer, journalister och andra nyfikna från hela världen deltog digitalt. Rekorduppslutningen rimmade väl med temat för dagen: Det våras för forskningskommunikation!

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Från vision till verklighet – Forskningskommunikation i ljuset av en pandemi

Under den pågående pandemin har mycket förändrats även hur vi kommunicerar om forskning. Vilka är de nya förutsättningarna och utmaningarna? Hur hanterar vi osäkerheten i den kunskap som gradvis utvecklas? Detta och mycket mer diskuterades på årets Forum för Forskningskommunikation som arrangerades för åttonde året i rad, men för första gången helt digitalt.

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Projektpitchar, medborgarinvolvering och kunskapskiosker när vision ska bli verklighet

Hur omsätter vi all den kunskap som forskningen genererar och hur gör vi verklighet av bra idéer? Svaren ges under årets upplaga av Forum för forskningskommunikation, Nordens största konferens och mötesplats för dig som jobbar med att kommunicera forskning. Årets tema Från vision till verklighet behandlas både genom framåtblickar och praktiska workshops, varav tre arrangeras av VA.

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Påverkan – fint, fult eller farligt?

Var går gränsen för när en forskare eller forskningskommunikatör blir lobbyist? Hur hjälper man allmänheten att skilja mellan vetenskap och “hittepå”? Vad kan en kommunikatör göra när någon påstår att något är fel, i syfte att förvränga fakta? Det var några av de frågor som deltagarna fick diskutera och fundera på under 2019 års upplaga av Forum för forskningskommunikation.

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Why should the public be involved in science?

“For research to be really impactful, the public has to be involved. They need to understand the research and we need to help to connect the research to what people care about,” says Imran Khan, Head of Public Engagement at Wellcome Trust in the UK, one of the world’s largest research funders. But do the public wish to be involved in science? The German and Swedish Science Barometers, the EU-project ORION Open Science European public attitudes survey and the Wellcome Trust Global Monitor have all asked this question.

Läs vidare