ForskarFredag lockade till tusentals möten med forskning

ForskarFredag 2019 arrangerades på 30 orter över hela Sverige. 16 364 besökare, 530 forskare, doktorander och många fler deltog i samtal, prova-på, spel, shower, experiment, workshops, guidade visningar, Forskar Grand Prix och mycket mer.

Experiment på ForskarFredag Stockholm. Foto: Hanna Mellin/VA.

– ForskarFredags officiella datum är den sista fredagen och lördagen i september, men evenemanget har vuxit och aktiviteter arrangeras nu under hela veckan. Det är roligt att se att intresset för ForskarFredag är så stort! säger Lena Söderström, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet och nationell samordnare för ForskarFredag.

Årets evenemang hade temat ”Rymden & jag” med anledning av 50-årsjubileet av den första månlandningen. Med anledning av det samarbetade också årets ForskarFredag med Astronomins dag och natt som genomfördes samma helg. Temat uppmärksammades även med flera rymdrelaterade aktiviteter:

  • Massexperimentet 2019 heter Stjärnförsöket. Här hjälper allmänheten forskare att mäta ljusföroreningar genom att räkna stjärnor på kvällshimlen. Aktiviteter kring Stjärnförsöket genomfördes i hela landet. I Sverige är 15 000 elever, 680 scouter och mer än 170 privatpersoner anmälda till projektet. Stjärnförsöket pågår till och med februari 2020,
  • Fler än 260 bidrag kom in till videotävlingen som uppmärksammade periodiska systemets 150-årsjubileum; vinnarna utses under Kemins dag,
  • ForskarFredag-besökare i hela landet kunde följa ett livesänt samtal med fysikforskaren Lars Karlsson, Karolinska Institutet, om livet på den internationella rymdstationen ISS och hur människan påverkas av att leva i tyngdlöshet.

Som en del av ForskarFredag arrangerades även tävlingen Forskar Grand Prix där forskare presenterar sin forskning på fyra minuter. Sex tävlingar genomfördes i Blekinge, Borås, Helsingborg, Skövde, Stockholm och Västerås. Vinnarna förbereder sig nu för att mötas i finalen i Stockholm den 26 november 2019.


Hör forskaren Lars Karlsson berätta om hur det var att medverka på ForskarFredag:


Vetenskap & Allmänhet samordnar ForskarFredag nationellt sedan 2006. ForskarFredag är en del av European Researchers’ Night med aktiviteter i över 370 städer i hela Europa samma helg. Evenemangen når omkring 1,5 miljon besökare och engagerar fler än 33 000 forskare.


Lägg till en kommentar