GÄSTKRÖNIKA: Nobel Calling

När vi på Nobel Center funderade på hur vi skulle beskriva veckan i oktober när alla nya Nobelpris tillkännages dök namnet ”Nobel Calling” upp. Det fastnade. Dels eftersom de nya pristagarna bokstavligen talat blir uppringda – men också för att vi vill ropa ut hur häftigt det är att Stockholm denna vecka står i centrum för världens uppmärksamhet. Och vi anropar också dig att vara med och fira och förstå.

Anna Sjöström Douagi, programchef Nobel Center

Namnet anspelar förstås också på låten ”London Calling”. Det är en fantastisk och väldigt mörk rocklåt. The Clash sjunger om en värld som på grund av miljöförstöring och politiska misstag håller på att gå under.

Vi gillade kontrasten. Idag lever vi i en värld som ofta beskrivs på det här nästan apokalyptiska sättet. Men bilden behöver inte vara så mörk – det finns hopp!

Vetenskap, upplysning och humanism är faktiskt verksamma motmedel mot undergången. Och Nobelprisets budskap handlar om just det här – om att idéer kan förändra världen till det bättre. Ta bara en sådan sak som medellivslängden. 1979 var den drygt 70 år i Clashs Storbritannien – idag är den drygt 80 år!

Det vi firar under Nobel Calling är förstås de nya Nobelprisen, men också vad de står för: löftet om att mer vetenskap och humanism kan fortsätta förändra världen till det bättre.

Och det finns många tillfällen att fira och lära sig er. Det kommer att pågå aktiviteter runt om på universitet, bibliotek, teatrar och museum som vi ordnar tillsammans med våra vänner, som till vår glädje blir fler och fler. Tre tidigare Nobelpristagare kommer hit för att berätta mer om sina upplevelser, du kan få en snabbkurs i årets pris och vi livesänder tillkännagivandet av priserna på Nobelmuseet. Du hittar hela programmet på www.nobelcalling.se.

Kom och var med – vi kallar på dig!

/Anna Sjöström Douagi, programchef Nobel Center


Nobel Center blir ett nytt hus i hjärtat av Stockholm, öppet för alla, där Nobelpriset och de fantastiska upptäckter och insatser som pristagarna belönats med får sin naturliga plats. Nobelpriset blir utgångspunkten för en bred publik verksamhet med utställningar, skolprogram, föreläsningar och samtal om vår tids stora frågor. Det blir en plats där engagerade världsförbättrare, nyfikna stockholmare, forskare, skolklasser och besökande turister kan mötas och inspireras till att vilja vara med och bidra till en bättre värld.

Vid årsskiftet blir Nobelcenter och Nobelmuseet samma organisation

Läs mer om VAs medlemsorganisation Nobelmuseeum här.


Lägg till en kommentar

1 kommentar

  1. Shahla Mardanghomi |

    Hej! Tycker om det .mvh

    Svara