Forum för forskningskommunikation 2018

Skapad:

2018-05-04

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Kunde du inte vara på plats i Göteborg under 2018 års Forum för forskningskommunikation? Ta del av de olika delarna och föreläsningarna nedan:

Hur blir vi bättre på att kommunicera och sprida forskningsresultat? Och hur hittar vi smartare sätt för att nå ut till nya målgrupper? Det är några av de frågor som diskuterades under dagen. Stora delar av konferensen streamades och finns att se på Vetenskapsfestivalens Youtube eller här nedanför.

Inledning

Ethel Forsberg, generaldirektör forskningsrådet Forte och Anna Maria Fleetwood, senior rådgivare, Vetenskapsrådet, inleder konferensen. Moderatorerna Anders Sahlman, Vetenskap & Allmänhet och Helena Bornholm, Vetenskapsrådet presenterar programmet för konferensen, följt av huvudtalarna:

Alexander Gerber, professor i vetenskapskommunikation vid Rhine-Waal University i Tyskland, The Third Generation of Science Communicators: Fixing the Triple-disconnect between scholarship and practice.

Maja Horst, professor i vetenskapskommunikation, Köpenhamns universitet, Science Communication – Culture, Identity and Citizenship.

Forskning och humor under samma tak

Under hösten 2017 har Riksbankens Jubileumsfond tillsammans med ståuppklubben Oslipat presenterat forskning på ett nytt sätt. Målet har varit att nya grupper nås av forskning och dess resultat. Under fem kvällar och lika många teman har ett par forskare presenterat sin forskning tillsammans med ett antal komiker som pratat och skämtat kring samma tema.

Medverkande: Fritte Fritzson, komiker och Jenny Björkman, Riksbankens Jubileumsfond

Nå ut brett med forskning genom korta klipp på sociala medier

KIT Framsteg är ett samarbete mellan Stiftelsen för Strategisk Forskning, och Bonnierägda nyhetstjänsten KIT. Genom korta klipp presenteras spännande och intressant forskning inom naturvetenskap, teknik och medicin. På knappt fyra månader har KIT haft över en miljon visningar på sexton klipp som handlat om allt från rymdresor, AI, självtest av livmoderhalscancer, självkörande fordon och nya, kändisinspirerade insektsnamn.

Medverkande: Peder Bonnier och Uday Printzell, KIT, Eva Regårdh och Sofie Pehrsson, Stiftelsen för Strategisk Forskning.

Panelsamtal: Framtidens forskningskommunikation

Hur kan vi bli bättre på att kommunicera forskning och teknik och samtidigt nå en bredare publik? Finns det oprövade sätt som vi kan använda oss av? Vilka är i så fall framgångsrika? Och vilka fallgropar ska vi akta oss för?  Ett spännande samtal om hur de medverkande genom nya tillvägagångssätt lyckas skapa stor uppmärksamhet kring forskning och teknik.

Medverkande: Emma Frans, forskare och författare Fritte Fritzson, komiker, Elin Östblom, Teknikföretagen Peder Bonnier, KIT. Moderatorer: Anders Sahlman, Vetenskap & Allmänhet och Helena Bornhom, Vetenskapsrådet.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *