Fräckt, fängslande, förståeligt om forskning på fyra minuter – Final i Forskar Grand Prix 29 nov

Skapad:

2016-11-25

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Sju forskare har fyra minuter på sig att vinna publik och jury med den mest inspirerande och förståeliga presentationen av sin forskning. Vem vinner finalen i Forskar Grand Prix och tar hem titeln som svensk mästare i att presentera sin forskning?

fgp2015-buckla

Det kallas för ”science slam” när forskare ställer sig på scenen och på hisnande kort tid berättar om sin forskning inför publik. Forskar Grand Prix är Sveriges största science slam och årets final på Nalen i Stockholm är den femte i ordningen. De sju bidragen som tagit sig till final spänner över allt från njurars funktion och spindeltråd till psykiatrisk slutenvård.

– Vi forskare är vana att föreläsa för studenter och kollegor. Men att gå upp på scen och på kort tid skapa en relation med en publik som inte är forskare, och förklara vår forskning på ett spännande och underhållande sätt är betydligt svårare, säger Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitetoch en av jurymedlemmarna i årets Forskar Grand Prix.

De övriga medlemmarna i expertjuryn är Patrik Hadenius, journalist och chefredaktör för bl.a. Forskning & Framsteg och Anja Lundqvist, skådespelare.

Men för att ta hem segern räcker det inte med att vinna juryns gunst. Publiken deltar i omröstningen med mentometrar och deras samlade röster läggs ihop med juryns utslag.

Det är en del av poängen. Vi vill utmana forskare att berätta om sin forskning på ett sätt som verkligen engagerar och som allmänheten förstår. Hur ska samhället annars kunna dra nytta av forskningens framsteg? säger Anders Sahlman, projektledare på VA. Tillsammans med forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova arrangerar VA finalen.

Finalisterna har kvalificerat sig via deltävlingar i Borås, Karlshamn, Lund, Malmö, Stockholm, Uppsala och Västerås, som varit en del av vetenskapsfesten ForskarFredag.

Läs mer om finalisterna och finalen på www.forskargrandprix.se.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *