Svenska skolor tävlar i naturvetenskap

Skapad:

2013-03-12

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Den internationella tävlingen Top Class in Science kör nu en provomgång med svenska niondeklassare. Åtta klasser delas upp i lag och tävlar på nätet mot lag ute i Europa.

Top Class

Syftet med tävlingen som riktar sig till 14-16-åringar är att förbättra skolresultaten i naturvetenskap och teknik. Den har anordnats i Storbritannien i fem år och en första europeisk provomgång är nu avslutad. Från mars till april i år deltar fem svenska grundskolor i en ny omgång.

Eleverna tävlar i realtid på internet och alla kan vara med, inte bara de som presterar bäst. Klasserna delas upp; två till tre elever jobbar tillsammans vid datorn. Laget tävlar sedan mot ett lag på en annan skola. Det lag som svarar snabbast får poäng. Klassen med flest vinnande lag går vidare i turneringen.
Frågorna som rör sig inom biologi, fysik och kemi kan exempelvis handla om att kunna identifiera kemikalier i behållare, djurs matvanor eller bergarter och mineraler. De översätts till de nationella språken, vilket i sig varit en utmaning.

VA initierade tävlingen i Sverige efter att ha blivit inbjudna av dr Malcolm Seddon vid University of East Anglia i Norwich, som utvecklat tävlingskonceptet.
– Den övervägande slutsatsen av rapporterna är att tävlingen har varit en succé. För närvarande rekryterar vi fler skolor för nästa Norfolk-tävling och jag är glad att kunna säga att det är väldigt stor entusiasm bland både elever, föräldrar och lärare, säger dr Malcolm Seddon.

Forskningsnätet Skåne är ett nätverk av skolor som vill öka förståelsen för forskningens resultat, metoder och betydelse i samhället. VA och forskningsnätet är sedan tidigare samarbetspartners i projektet Skola möter vetenskap som utvecklar ny kunskap om hur skolan kan möta, använda och ta till sig forskning.
– Det är fantastiskt att vara del av en så ambitiös europeisk satsning, säger verksamhetsledare Olle Alexandersson vid Forskningsnätverket Skåne, som är arrangör.

Nu i vår genomförs Top Class i Sverige. Sandåkerskolan i Landskrona, Bergaskolan i Malmö, Korsavadsskolan i Simrishamn och Sätoftaskolan i Höör samt Eklidens skola i Nacka deltar med sammanlagt åtta klasser. De kommer i första vändan att möta spanska, franska, rumänska och engelska skolelever.

Målet är att tävlingen ska spridas över Europa med hjälp av EU-finansiering.
– Satsningen kan lära oss mer om vad grundskolan lägger in i idén om ”Skola på vetenskaplig grund”, som också är vårt mantra, fortsätter Olle Alexandersson.
Han tror även att tävlingen kommer att ge mer kunskap om kulturskillnader i undervisningen, olika betoning på ämnesinnehåll och synen på faktadetaljer i olika europeiska länder.

Läs mer: forskningsnatet.se
Tävlingens webbplats

Kommande arrangemang


Senaste VA-nyheterna

Förteckning över våra projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Kommentarer om “Svenska skolor tävlar i naturvetenskap

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *