Måste vi testa mediciner på djur?

Tid

25 september 2023, kl. 09:30–11:50

Plats

Hela Sverige
Lägg till i kalender: iCal

Kategori

Idag krävs att vi testar mediciner på djur innan dessa får ges till människor. Hur kommer det att se ut i framtiden? I Sverige och övriga världen jobbar forskare, företag och myndigheter med något som kallas 3R. Det står för begreppen Replace, Reduce och Refine, det vill säga att ersätta, minska och förfina djurförsök.

Forskare Charlotte Nilsson på RISE Research Institutes of Sweden.

Kan vi ersätta djur i läkemedelsutvecklingen? Eller åtminstone minska antalet som används? Det minsta man kan begära är att vi behandlar försöksdjuren så bra som möjligt och gör försöken så skonsamma som möjligt.

Låna forskaren Lotta!

Nu kan gymnasieklasser träffa forskaren Lotta Nilsson på RISE Research Institutes of Sweden för ett digitalt samtal om läkemedel, riskbedömning, metoder och 3R under ForskarFredag 2023.

Lotta är biolog och toxikolog, det vill säga hon kan mycket om gifter. Allt, till och med vatten och vanligt bordssalt, kan faktiskt vara giftigt om man får i sig tillräckligt stora mängder. För en del gifter kan det räcka med pyttesmå mängder, till exempel botox eller miljögiftet dioxin.

Läkemedel är avsedda att påverka kroppen och det är inte så svårt att tänka sig att de också kan skada kroppen, om man tar för mycket. Men hur tar man reda på hur mycket som är ”för mycket”? Och vilka oönskade effekter ska man se upp för?

Lotta jobbade i många år på läkemedelsföretaget AstraZeneca, mest med att undersöka just oönskade effekter av läkemedel. Då använde hon försöksdjur, och var samtidigt noga med att använda så få som möjligt och att se till att de hade det bra. Forskarna hade och har fortfarande ett stort fokus på 3R.

Utvecklingen av nya metoder för att testa farligheten hos till exempel läkemedel går tack och lov fort, bland annat för att vi mer och mer börjar använda artificiell intelligens (AI). Men myndigheternas krav på att mediciner fortfarande måste testas på djur förändras långsammare. Varför är det så?

Lotta vill träffa gymnasieelever för att väcka intresse för forskning och hur man kan bedöma risker för människa och miljö med hjälp av olika metoder. Hon vill också ge en nyanserad bild av varför vi använder djurförsök och hoppas på ett öppet samtal med eleverna där alla perspektiv får plats.

Tid

Måndag den 25 september 2023 kl. 9.30 – 10.20 eller kl. 11.00- 11.50

Plats

Zoom, anmälan krävs för att få en länk till det digitala mötet.

Målgrupp

Gymnasiet/komvux

Kontaktperson

Lotta Waesterberg Tomassson, kommunikationsstrateg på Vetenskap & Allmänhet.

E-post: [email protected]

Anmäl er på ForskarFredags sida här.

Arrangörer

Sveriges 3R-center är ett nationellt kunskapscentrum som arbetar för att just ersätta, minska och förfina djurförsök. Den här aktiviteten är ett samarbete mellan 3R-centret, Vetenskap & Allmänhet, vetenskapsfestivalen ForskarFredag och forskaren Charlotte Nilsson på RISE.

Se även Sveriges 3R-centers utbildningsmaterial om djurförsök via ForskarFredags skolsida.

Kommande arrangemang


Senaste VA-nyheterna

Förteckning över våra projekt


https://twitter.com/vetenskapoallm

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lotta W Tomasson

Tel 0707289720

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *