Nytt verktyg ska synliggöra Stockholms luft

Skapad:

2024-03-07

Senast uppdaterad:

2024-03-07

Luften runt hälften av landets förskolor kan vara skadlig för barn, visar en granskning gjord av Ekot. I projektet CitizAir utforskar VA nya format för att visualisera luftdata och stärka stockholmarnas kunskap om luften de andas.

Få svenska kommuner mäter luftkvalitén runt sina förskolor, och hälften av landets förskolor ligger på platser där mängden luftföroreningar är så höga att de enligt WHO kan vara skadliga för barn. Det visar en ny undersökning gjord av Ekot. 

I reportaget, som sändes tisdagen den 5 mars, intervjuas en pappa i Solna, en av kommunerna som inte mäter luftkvalitén runt sina förskolor. Pappan betonar vikten av kunskap om luftkvalitén och luftföroreningarnas skadliga effekter.

– Man vill ju det bästa för sitt barn. Hade jag haft den här informationen hade det säkert påverkat vårt val av förskola, säger pappan.

CitizAir visualiserar Stockholms luft

I projektet CitizAir utvecklar VA tillsammans med KTH  just nu ett visualiseringsverktyg för att synliggöra luftdata i stadsmiljön och på så sätt öka kunskapen om luftkvalitén i Stockholm. Målet är att alla invånare på ett enkelt sätt ska ha tillgång till kunskap om luften de andas, så att de kan fatta informerade beslut om hur de reser och lever i staden.

Interaktiv karta som visualiserar luftdata i Stockholm

– Genom att koppla realtidsdata till informationsskärmar i stadsmiljön och en app i Stockholmarnas mobiler, vill vi se till att alla invånare har aktuell information om luftkvalitén runtom i staden. Dels för att kunna göra informerade val i sina egna liv, men i förlängningen för att bli bättre rustade att diskutera och påverka politiska beslut som rör miljön och stadsplaneringen, säger Maria Hagardt, projektledare på VA för CitizAir.

– Fler och fler människor bor i städer och frågan om relationen mellan städernas luftkvalitet och vår hälsa kommer bli allt viktigare. Ett första steg är att uppmärksamma och öka kunskapen. Här kan Ekots reportage och CitizAir vara viktiga pusselbitar, reflekterar Maria Hagardt.

CitizAir är ett samarbete mellan forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, SLB-analys, Miljöförvaltningen, Stockholms stad, och Vetenskap & Allmänhet. Projektet finansieras av forskningsrådet Formas.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *