Jämför jordens nedbrytning med ny världskarta

Skapad:

2023-12-18

Senast uppdaterad:

2023-12-22

I projektet Tea Tales har VA utvecklat ett interaktivt kartverktyg för nedbrytning och jordhälsa ihop med lärare, fritidsodlare, lantbrukare och forskare. Kartan bygger på data från tusentals medborgarforskare. Nu kan du testa verktyget!

Världskartan hittar du på TeaBagIndex.org. Här kan du läsa om tepåsar som redan grävts ner, lära dig om nedbrytning och lägga till information om tepåsar du själv gräver ner på valfri plats. Klicka på bilden för att öppna i ny flik och kunna testa verktyget.

I snart tio år har tepåsar grävts ner runt om i världen. Till exempel på Island, i London, bland havssköldpaddor utanför Curaçao och i ForskarFredags massexperiment Tepåseförsöket. Metoden som använts kallas Tea Bag Index, eller TBI-metoden: Man gräver ner tepåsar med grönt och rött te i jorden, låter dem ligga några månader, och gräver sedan upp dem igen. Genom att väga påsarna före och efter tiden i jorden går det att se hur mycket av materialet som har brutits ned.

När vi mäter nedbrytningens hastighet på olika platser runtom i världen kan vi också förstå och förutsäga utsläppen av koldioxid. Snabbare nedbrytning leder till mer koldioxid i atmosfären och varmare klimat, medan långsammare nedbrytning leder till mindre koldioxid och kallare klimat.

Nedgrävningar från över 4 000 platser

I projektet Tea Tales har VA samarbetat med forskare vid Umeå universitet och Hushållningssällskapet för att utveckla ett digitalt kartverktyg baserat på data från TBI-forskningen. Under 2022 hölls ett antal samskapande workshops tillsammans med lärare, jordbrukare och fritidsodlare där konceptet togs fram. Verktyget utvecklades under 2023 och finns nu tillgängligt på TeaBagIndex.org

På den nya webbsidan kan du:

  • Se nedgrävningar från över 4 000 platser runtom i världen
  • Filtrera efter tidsperiod, plats och naturtyp
  • Ladda upp dina egna resultat och jämföra med andra platser
  • Ta del av berättelser från andra deltagare genom filmer, bilder och publikationer
  • Lära dig mer om nedbrytning och jordhälsa.

Är du nyfiken finns det instruktioner för hur du kan genomföra TBI-experimentet. Och för dig som är forskare finns ett vetenskapligt protokoll, som du kan utgå ifrån. Inom kort laddas dessutom en lärarhandledning upp för dig som vill genomföra TBI-experimentet med din klass i vår!

Var med i projektet

Vi planerar en rad aktiviteter kopplade till verktyget under våren 2024. Är du lärare, forskare, jordbrukare, fritidsodlare eller bara nyfiken? Hör av dig till oss och läs mer på TeaBagIndex.org.

Under 2023 har Tea Tales och webbverktyget bland annat uppmärksammats under ForskarFredag på Curiosum i Umeå, under Almedalsveckan, liksom på skolmässan Jorden och skogen i stan. Foto: David Borgström

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

David Borgström

Tel 073-996 95 75

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *