ForskarFredag öppnar dörren till forskning

Skapad:

2023-10-31

Senast uppdaterad:

2023-11-06

Under årets ForskarFredag tog 37 000 personer chansen att kika in i forskningens värld genom att delta i experiment, samtal, workshops och låna forskare till klassrummet.

Love Wiesler får testa para ihop embryo med rätt förälder, tillsammans med forskare Luz-Maria Gonzalez och hennes kollega under ForskarFredagsmys på Curisosum. Foto: Gabrielle Beans Picón.

Från Lund i söder till Luleå i norr anordnades under den sista veckan i september fler än 120 aktiviteter för att visa hur det är att jobba som forskare och hur forskning går till. Precis som de senaste åren pågick ForskarFredag i nära en vecka och bjöd på såväl plats-aktiviteter som programpunkter att delta i digitalt. 

Skolor i Jämtland, Härjedalen och Medelpad kunde till exempel boka in sig på lektioner med  forskare från Mittuniversitet under veckans alla dagar. Lektionerna hålls både på plats och på distans för att ge så många som möjlighet att vara med. För att skapa interaktivitet under de digitala träffarna skickas experimentkit ut i förväg, som klassen kan arbeta med. Eleverna har också möjlighet att gå fram och ställa frågor via kameran, eller så hjälper läraren till att ställa frågorna via chatt.

– Vi provade också ett nytt koncept med Handelskammaren, Forskarfokus, där eleverna i förväg får rösta fram vad de vill fråga om. Svaren de får från de medverkande forskarna används sedan i ett case som klassen ska lösa. Klassen som vinner kan välja mellan ett besök på campus eller att vi gör ett skolbesök och bjuder på fika, säger Sofia de Wall, kommunikatör på Mittuniversitetet.

ForskarFredag arrangerades på 24 orter. Fler aktiviteter gick också att delta i online.

Frågestund med forskarna på Karolinska Institutet

Under tisdagen haglade frågorna när klasser från två gymnasieskolor från Adolf Fredrik och Cordoba International School träffade åtta forskare verksamma inom olika områden på Karolinska Institutet. 

“Kan man minska risken för att få cancer?”, “Hur farligt är det att nicka i fotboll?” och ”“Blir hjärnan påverkad om man håller på mycket med sociala medier?” var några av de många funderingarna som fick svar under den två timmar långa frågestunden.

– Det är ett kul att sätt att få höra om forskning, och mycket mer spännande än vad jag trodde innan, berättade en 15-åring elev i pausen, då flera ungdomar också passade på att gå fram och prata med forskarna i panelen. 

Många händer i luften under när Karolinska Institutet bjöd in till frågestund under ForskarFredag. Foto: Vendela Kjerner/VA

Jakt efter fakta i Göteborg

I Göteborg gick det att träffa forskare på olika sätt varje vardagskväll under veckan. Till exempel gick det att fika med forskare på Kulturhuset Kåken, diskutera stadsomvandling på Kulturhuset Blå Stället och delta i ett quiz på Göteborgs naturhistoriska museum, där forskarna var nyckeln till att klura ut svaren på frågorna.

– Vi hade åtta stationer med forskare, som besökarna skulle hitta och prata med och sedan svara på frågor i ett quiz. Deltagarna kom rusande tillbaka med andan i halsen efter att ha jagat runt i museet efter så mycket fakta de bara kunde samla ihop. Det var faktiskt inte de vuxna biologistudenterna som vann, utan de mest nyfikna ungdomarna. Mötena och samtalen mellan allmänhet och forskare är så otroligt viktiga, det är där vi skapar förståelse, säger Renée Göthberg, som arrangerade aktiviteten på Göteborgs naturhistoriska museum.

Forskare lånades ut över hela landet

För tredje året i rad gick det också att låna forskare på nationell nivå. Nytt för i år var att det gick att låna både under vår- och höstterminen. Totalt 373 klasser runt om i landet fick besök av en forskare som berättade om vad de sysslar med om dagarna och varför de har valt yrket. Grundidén är, precis som i hela ForskarFredag, att visa den stora variation som finns inom forskaryrket, och att det finns lika många vägar dit som det finns forskare.

Några röster från elever som reflekterar över vad de har lärt sig i utvärderingen: 

  • Att vara intresserad kan vara början till att bli forskare oavsett var du kommer ifrån, man måste inte alltid haft lätt för sig i skolan.
  • Jag har lärt mig att man kan ha kul när man forskar och man kan använda roliga aktiviteter för att forska på ett roligare sätt.
  • Att det finns så många olika sätt att forska på – och saker att forska om.

Forskning från morgon till kväll under fredagen

Under själva fredagen erbjöds ett späckat program med mängder av aktiviteter som pågick parallellt i stora delar av landet. I Skövde startade dagen med en frukost med fokus på forskning om krishantering och beredskap. I Linköping gick det sedan bland att lära sig om hur man stoppar blödningar av forskarna på Security link, som lockade många nyfikna när de demonstrerade delar från sin verksamhet på trottoaren untanför univeristetet. 

På Södertörns högskola fick deltagarna bland annat diskutera hur framtidens städer kan se ut i ett science café och på Baltic Sea Center på Skansen i Stockholm gick det att träffa Östersjöforskare. Havstemat fortsatte i Piteå, där besökarna fick smakprov på en nyskriven musikal om havets hälsa, övergödning och vilket avtryck vi vill lämna till kommande generationer. Genom musik och skådespeleri lyftes forskningen kring frågorna på ett underhållande och engagerande sätt. 

I Karlshamn gick det att besöka Kreativum och diskutera framtidens fabrik med forskare från Volvo Cars och på kvällen gick det att gå på after work med forskare på Molekylverkstan och ta med hela familjen på ForskarFredagsmys på Curiosum.

Veckan rundades av under lördagen med bland annat en krisvandring och inspelning av podd i Karlstad, och Umeå-forskare bjöd på skratt i en stand up-föreställning. 

Alf Andersson, doktorand på Volvo Cars, visar framtidens karossfabrik under ForskarFredag i Karlshamn. Foto: Sofia Fredholm

Del av European Researchers’ Night 

ForskarFredag är en del av den europeiska vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night som anordnas sista veckan i september varje år. En del av aktiviteterna går att delta i runt om i Europa. I år gick det att vara med i en bioblitz genom att skicka in foton på flora och fauna i sin närhet under fredagen och lördagen. Totalt kom 64 397 foton in från olika platser i Europa, och de finns nu sparade i en databas som forskare kan använda, bland annat för att undersöka biologisk mångfald.

I Sverige nådde ForskarFredag fler än någonsin. Sammanlagt deltog drygt 37 000 personer från mer än hälften av landet kommuner i årets ForskarFredag – landets mest spridda vetenskapsfestival. 

– Det känns superkul att så många hittat till oss! I dessa tider känns det extra viktigt att nå ut till många om vad vetenskap är och vad forskare gör, säger Julia Brink, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, och nationell samordnare av ForskarFredag. 

Insektsjakt i Hagaparken under BioBlitz. Foto: Lena Söderström/VA

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *