SÖKES: Forskare som vill testa medborgarforskning. FINNES: Nyfikna deltagare över hela Sverige!

Skapad:

2023-04-27

Senast uppdaterad:

2023-05-25

Varje år arrangerar ForskarFredag ett medborgarforskningsprojekt som involverar allmänheten, ofta med fokus på skolelever. Nu söker vi forskare som vill samverka inför kommande år.

Tidigare forskare i FortskarFredags massexperiment. Medborgarforskning sedan 2009.

I massexperimenten hjälper allmänheten forskare att få in mer och annan typ av data än de hade klarat på egen hand. Projekten skapar även värdefulla kontakter mellan forskare och allmänhet, ger deltagarna insikt i vetenskaplig metod och bidrar till förståelse för hur forskning fungerar. VA samordnar massexperimenten som en del av den årliga vetenskapsfesten ForskarFredag. Skolor och allmänhet över hela Sverige bjuds in att delta.

Vetenskap & Allmänhet, VA, har lång erfarenhet av medborgarforskning och har genomfört massexperiment sedan 2009. VA och forskarna hjälps åt att utforma projektet så att det passar målgruppen. En handledning med instruktioner och bakgrundsmaterial tas fram gemensamt. När analyserna är klara sammanställs resultaten i en populärvetenskaplig rapport. 

VA ansvarar för att kommunicera, marknadsföra och ta fram informationsmaterial för projektet. VA samordnar även kontakterna med skolor och allmänhet, bland annat via nätverket av ForskarFredag-arrangörer. Massexperimenten har haft upp till 10 000 deltagare några år. Viss budget finns men egen finansiering behövs och/eller kan sökas gemensamt, beroende på möjliga finansieringsvägar och samarbetspartners.

Massexperimenten har rört en mängd olika ämnen och ofta fått stor uppmärksamhet i medierna. Läs om tidigare projekt:

Har du en egen idé eller vet du någon forskare eller forskargrupp som kan vara intresserad? Vi vill gärna ha in förslag senast 8 juni 2023!

Kontakta Julia Brink, projektledare för ForskarFredag, eller mejla [email protected]

Sprid gärna vidare!

Om ForskarFredag: Sista helgen i september varje år har EU-kommissionen utlyst som Researchers’ Night. I Sverige heter vetenskapsfestivalen ForskarFredag där universitet, högskolor, science centers och organisationer som vill främja forskning och regional utveckling deltar och genomför aktiviteter.  Syftet är att visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb. ForskarFredag stöds av EU-kommissionen, Vetenskapsrådet, VINNOVA och flera andra nationella samarbetspartners. Koordinator för ForskarFredag i Sverige är Vetenskap & Allmänhet, VA. Läs mer på www.forskarfredag.se.

Kommande arrangemang


Senaste VA-nyheterna

Förteckning över våra projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Julia Brink

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *