Hallå där Julia Brink … projektledare för Låna en forskare

Skapad:

2023-02-07

Senast uppdaterad:

2023-08-14

Julia Brink, projektledare på Vetenskap & Allmänhet och nationell samordnare för ForskarFredag och Låna en forskare. Foton i montaget: Gustaf Waesterberg/Anna Sigge

Låna en forskare gör det enkelt att komma i kontakt med forskare och forskning. Skolor, ideella föreningar eller arbetsplatser kan låna forskare som berättar om sitt ämne eller hur det är att forska. I år går det att boka besök den 17-21 april samt under ForskarFredag-veckan den 25-28 september. Besöken kan ske på plats eller online.

Låna en forskare brukar ju ske under ForskarFredag-veckan i september, hur kommer det sig att det arrangeras redan i vår? 
Först och främst har vi sett att det finns ett stort intresse, det är många som vill boka forskare och många forskare som vill delta. Sedan har EU-projektet European Researchers’ Night, som ForskarFredag är en del av, öppnat upp för aktiviteter under andra delar av året än bara sista veckan i september.

Vad är din vision?
Att det ska vara lika enkelt att boka en forskare som att boka en tid hos frisören – och lika roligt!

Vilka kan vara med?
Det är egentligen två målgrupper: Den första är förstås forskarna som lånas ut. Vi har direktkontakt med en del lärosäten och våra VA-medlemmar, men alla forskare som vill kan vara med. Det är ett roligt sätt att bli bättre på att berätta om sin forskning och vi kommer också att erbjuda coachning för den som vill.
Den andra målgruppen är förstås de som bokar en forskare. Hittills har det varit mest lärare men även organisationer och arbetsplatser har möjlighet att låna.

Vad är roligast med Låna en forskare?
Det bästa är att höra om alla möten mellan elever och forskare. Under 2022 genomfördes 160 besök på 30 orter i hela Sverige och forskarna träffade allt från sjuåringar till vuxna på folkhögskolor. Lärarna har varit väldigt positiva och i vår utvärdering vill alla göra det igen. Även forskarna har varit väldigt nöjda.

Datum för låna en forskare

  • Plattformen är nu öppen för forskare att lägga in sina profiler
  • Den 13 mars öppnar plattformen för att boka en forskare – anmäl dig till ForskarFredags mejllista om du vill ha en påminnelse då.
  • Vårens besök sker den 17-21 april. Det går även att vara med i höst, den 25-28 september. 

Läs mer om låna en forskare här

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *