Kliv in i forskningens fascinerande värld med ForskarFredag

Skapad:

2021-09-20

Senast uppdaterad:

2023-01-13

I veckan kommer tusentals barn, ungdomar och vuxna att möta hundratals forskare runt om i Sverige. Forskning om framtidens stora frågor kommer att diskuteras, testas, visas, vridas och vändas på i skolor, universitet, högskolor, science center, museer och online. Välkommen till ForskarFredag!

Lena Lassinantti, Josy ter Beek och Emmanuel och Astrid ter Beek Berntsson experimenterade under ForskarFredag 2020 i Umeå. Foto: Gabrielle Beans

– Att vara frågvis och nyfiken är vetenskapens innersta väsen. Ta med alla dina frågor om forskning och framtiden och kom till ForskarFredag. Alla är välkomna och allt är gratis, säger Julia Brink, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, och nationell samordnare för ForskarFredag.

ForskarFredag 2021 har temat “Hur ska vi leva och bo i framtiden” och bjuder på hundratals aktiviteter över hela landet och online. Till exempel kan du lyssna till forskare som kör stand-up om sitt ämne, få reda på vilka 11 tumregler som gäller om du hamnar i en kris eller höra om resan från att komma som flykting till att jobba som forskare.

Här är exempel på fler intressanta aktiviteter som går att delta i var du än befinner dig:

Låna en forskare! (20–24 september)

Närmare 80 forskare står redo att rycka ut till skolklasser i hela Sverige –digitalt och på plats. Lärare kan gå in och boka ett besök via bokningsportalen. Vad gör egentligen en forskare om dagarna? Hur undersöker jag något på ett vetenskapligt vis? Mer information.

Rösta fram vinnaren i Forskar Grand Prix Digital! (20–24 september)

I Forskar Grand Prix (FGP) tävlar forskare om att presentera sin forskning på ett så engagerande, lärorikt och lättförståeligt sätt som möjligt, på bara 4 minuter. Tillsammans med en jury bestående av vetenskapsreportern Jörn Spolander, skådespelaren och komikern Sissela Kyle, samt forskaren och tidigare FGP-vinnaren Rezan Güler, kan du vara med och rösta fram vilka forskare som går vidare till riksfinalen i november

Var med och forska i Bostadsförsöket! (hela september och oktober)

I Bostadsförsöket kan du hjälpa forskare vid Lunds universitet att ta reda på hur tillgängliga våra bostäder är. Allt du behöver för att delta är en tumstock och en mobilapp. Mer information. 

Delta i direktsänd dialog om forskning för framtiden! (Fredag den 24 september)

Dagens klimatförändringar är en av mänsklighetens största utmaningar någonsin. I tre direktsända samtal lyfter vi olika aspekter av utmaningen, och ger nyfikna i hela landet möjlighet att ställa frågor till medverkade forskare. 

  1. Att leva och bo med klimatförändringar – hur ställer vi om, kl. 10–12
    Möt forskare från bland annat SMHI, Chalmers Tekniska Högskola och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och hör deras syn på saken – om oro och allvar, men även om hopp. Vad säger den senaste forskningen om klimatet och hur kan vi lära av rymdforskningen för att klimatanpassa på jorden? Och vad kan vi själva göra?Mer information.
  2. Vår gemensamma framtid, kl. 13–14
    Unga, forskare och politiker diskuterar hur forskningen kan skapa en hållbar framtid i Europa. ​​Vad gör beslutsfattarna för att säkra vår framtid? Och vad kan du själv göra? Samtalet går att följa både online och på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, där bland andra EU-parlamentarikern Jytte Guteland och forskaren Joacim Rocklöv medverkar.  Mer information.
  3. The Future of European Cities, kl. 15–16
    Forskare från fyra länder svarar på frågor om framtiden för Europas städer. Hur kan vi förbereda oss för stigande havsnivåer? Var och hur borde vi bygga morgondagens bostäder? Samtalet hålls på engelska. Mer information. 

– Vi vill att alla ska få uppleva och upptäcka vad vetenskap och forskning är. Och se att forskare är vanliga människor, som du och jag, med ovanligt spännande jobb. Det är ForskarFredag, säger Julia Brink.

Fotografera växter och djur och bidra till forskningen

Den 24–25 september kan du bidra till bättre kunskap om vår natur genom att rapportera in alla växter, djur och andra organismer du ser runt omkring dig. Allt du behöver göra för att delta i medborgarforskningen som kallas BioBlitz, som genomförs i 44 länder som en del av European Researchers’ Night (ERN),  är att ladda ner en app och fotografera. Läs mer om hur det går till här

Om ForskarFredag

ForskarFredag startade 2006 som en del av europeiska European Researchers’ Night, och delfinansieras av EU:s forskningsprogram Horisont 2020. I över 400 städer i hela Europa och närliggande länder erbjuds aktiviteter där allmänhet och forskare träffas.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *