GÄSTKRÖNIKA: Kunskap om forskningsresultat i ett samhälle i omvandling

Skapad:

2020-01-21

Senast uppdaterad:

2022-05-04

Ann Fust, VAs nya ordförande. Foto: Gustaf Waesterberg

Vi lever i ett samhälle där många sanningar ställs på ända. I flera länder är det uppenbart att forskningens resultat ifrågasätts. Det finns till och med människor som öppet uttalar att de vet att exempelvis vissa politiska ledare ljuger, men att de ändå stödjer dem. I ljuset av det som händer är det viktigare än någonsin att sprida fakta, nå människor i olika delar av samhället och få människor att känna sig delaktiga.

Klimathotet är ett exempel på område där forskningens resultat förnekas och falska uppgifter sprids. Engagerade unga människors oro ifrågasätts, och seriösa och faktabaserade rapporter negligeras å ena sidan. Å andra sidan målas skräckscenarier upp.

Att åtgärder måste till är de allra flesta överens om. Forskningen och dess resultat är här helt avgörande, tillsammans med politiska beslut och initiativ från företag, organisationer och medborgare. KTH:s rektor Sigbritt Karlsson pekade nyligen i ett inspirerade tal på forskningens möjligheter att lösa dagens och framtidens problem. Ett hoppfullt tal som ingav mod! Sigbritt Karlsson är ledamot i VA:s styrelse och jag ser fram emot att arbeta tillsammans med och ta del av hennes och de andra ledamöternas värdefulla kunskaper.

Vetenskap & Allmänhet har en oerhört viktig uppgift i att underlätta dialog och samverkan mellan forskare och andra delar av samhället. Vi kan bistå med råd, stöd, metoder och argument för att kommunicera forskning och för att göra människor och organisationer mer engagerade i forskningen. På så sätt kan vi påverka olika grupper i samhället, alltifrån makthavare till vanliga medborgare.

Vi har alla ett gemensamt ansvar att ge människor, inte minst unga, bra förutsättningar att få kunskap, delta i samhällsutvecklingen och inspireras.

Föreningen har medlemmar från alla samhällets delar: företag, organisationer av olika slag, myndigheter, lärosäten och enskilda personer bland andra. Vi har alla ett gemensamt ansvar att ge människor, inte minst unga, bra förutsättningar att få kunskap, delta i samhällsutvecklingen och inspireras.

Det var med både bävan och stolthet som jag tackade ja till och blev vald till ordförande för Vetenskap & Allmänhet. Min bakgrund är dels från näringslivet och dels från universitets- och högskolesektorn. Fram till i höstas arbetade jag på Vetenskapsrådet. Jag ser fram emot att arbeta i denna spännande organisation. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Ann Fust

VAs nya ordförande


Ann Fust är Vetenskap & Allmänhets ordförande sedan årsmötet 2019. Hon har haft ledande befattningar vid Vetenskapsrådet, Uppsala universitet och Högskolan i Kalmar , och har även arbetat i näringslivet. Hon är i grunden socionom. Ann har flera förtroendeuppdrag, bland annat som ordförande för Stiftelsen Forskning & Framsteg och som ledamot i Stockholms konstnärliga högskola.

Läs mer om VAs styrelse här.

Läs mer

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *