GÄSTKRÖNIKA: Wikimedia Sverige anordnar Wikipedia-dagen för första gången

Skapad:

2017-03-29

Senast uppdaterad:

2023-03-14

Diskussionen om faktaresistens, alternativa fakta och falska nyheter har gått varm under våren. Snabba informationsflöden, internets demokratiska natur och sociala medier där saker kan delas i häpnadsväckande hastighet har höjt informationsspridningens möjligheter till en helt ny nivå.

Det är en av de häftigaste sakerna med internet. Samtidigt har det öppnat dörrarna för sanningar och lögner att spridas i samma hastighet, och många känner att det är svårare än någonsin att avgöra vad som är rätt och riktigt och vad som är rent hittepå. Wikimedia Sverige har därför tagit initiativ till Wikipedia-dagen 2017, för att på riktigt diskutera hur man ska kunna navigera mellan sanning och lögn på internet. Wikipedias volontärer har ägnat mer än 15 år åt att förse allmänheten med fri, källbelagd information. Kan Wikipedia fungera som motgift?

Vi tror på internet, delning och spridning. Vi tror också att fakta är viktigt, kanske viktigare än någonsin. Nu ska vi försöka reda ut hur fakta ska kunna fortsätta vara grunden även på ett demokratiskt internet.

Vi har bjudit in föreläsare, paneldeltagare och moderatorer som alla kommer diskutera hur vi ska klara av att navigera i den digitala fåran av information. Med historiker, journalister och gymnasielärare kommer vi diskutera vad fakta är och hur man skiljer den från lögner på internet. Med ledarskribenter, museiintendenter och chefen för EU-kommissionens representation i Sverige kommer vi diskutera vad internet och digitalisering innebär för synen på information.

I bakgrunden kommer Wikipedia hela tiden kretsa – för finns det något bättre exempel på hur internet skulle kunna fungera, när informationsspridning innebär kunskapsdemokratisering och inte faktarelativisering? Vi är måhända jäviga, men vad kan övriga internet lära sig av Wikipedia?

Eller har vi egentligen fel? Fungerar Wikipedia verkligen så bra som en del verkar hävda? Är Wikipedia verkligen ett föredöme när det kommer till faktagranskning? Litar inte egentligen folk alldeles för mycket på Wikipedia? Frågorna som temat Wikipedia som motgift väcker är många.

Dessutom: från ett Nederländerna som alldeles nyss har haft val kommer medgrundaren till plattformen De Correspondent. De Correspondent är en faktagranskande crowdsource-baserad institution med 50 000 medlemmar, som har fått stort inflytande när det kommer till att granska fakta i Nederländerna. Ernst-Jan Pfauth kommer att prata om vad medieorganisationer egentligen ska och kan göra för att bygga upp tillit (igen?).

Vi tror på internet, delning och spridning. Vi tror också att fakta är viktigt, kanske viktigare än någonsin. Nu ska vi försöka reda ut hur fakta ska kunna fortsätta vara grunden även på ett demokratiskt internet.

Missa inte när bland annat Jack Werner, Katarina Areskoug, Ernst-Jan Pfauth och Matilda Molander förgyller vår Wikipedia-dag med kloka inlägg! Se mer information i vårt Facebook-event!

/Eric Luth, projektadministratör Wikimedia Sverige


Wikimedia Sverige är en ideell förening som arbetar för att göra kunskap fritt tillgänglig för alla människor. Vi är bland annat experter på Wikipedia. Vi hjälper lärare och bibliotekarier att använda Wikipedia, arkiv och museer att nå ut med sitt material, och stödjer de frivilliga som gör Wikipedia bättre.

Läs mer om VAs medlemsorganisationer Wikimedia Sverige här.

Kommande arrangemang


Senaste VA-nyheterna

Förteckning över våra projektKontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *