Arbetet med årets ForskarFredag och Forskar Grand Prix är i gång!

I höst går ForskarFredag och Forskar Grand Prix 2015 av stapeln på 27 orter i Sverige. VA samlade de lokala arrangörerna för ett två dagar långt uppstartsmöte och pratade stå-upp-coachning, flytande kväve, skeppet Vasa och vilka aktiviteter som bäst skapar dialog mellan forskare och besökare.

Gruppbild uppstartsmöte ForskarFredag 2015
Foto: Mika Nitz Pettersson

Forskar Grand Prix – en rolig kväll

Måndag kl. 09:55. Lotta Tomasson och Anders Sahlman, projektledare på VA, arbetar för att lösa de sista tekniska knutarna. Kaffe och frukostfrallor är på plats och extra stolar placeras ut. Tåget från Malmö är försenat men deltagarna från Borås, Västerås, Växjö, Trollhättan, Jönköping, Sundsvall och Lund har börjat slå sig ner runt bordet i Vetenskapsrådets konferensrum i centrala Stockholm.

Förmiddagen handlar om Forskar Grand Prix, tävlingen där forskare får tävla i vem som bäst presenterar sin forskning på bara fyra minuter. Alla forskare som deltar får coachning i presentationsteknik och vinnarna i de regionala tävlingarna går vidare till finalen i Stockholm. Efter en kort presentation slänger Anders ut en enkel fråga:

– Varför ska man arrangera Forskar Grand Prix?

Svaren från arrangörerna kommer direkt: Det är underhållande, publikt och ett bra sätt för forskarna att träna på att berätta om sin forskning. Tävlingen belyser samhällsnyttan med forskning, väcker intresse för forskaryrket bland unga och utmanar stereotyper.

– Det är skitrolig kväll helt enkelt.

Flytande kväve, internationellt samarbete och utmaningar

Framåt lunch sluter fler deltagare upp för en inspirationslunch med Jan Riise, director för Eusea, European Science Events Association. Han har arbetat med relationen mellan forskare och allmänhet i 25 år och inleder med att berätta om hur flytande kväve blivit en återkommande festivalingrediens. Sedan berättar han vidare om forskningskommunikation i ett internationellt perspektiv, om samarbete mellan länder och pågående projekt att inspireras av. Vi hinner också med att prata om vad citizen science egentligen är, om genus och jämlikhet, kommande konferenser och om utmaningar för forskningskommunikationen – hur får vi med dem som inte vanligtvis går på vetenskapsfestivaler?

ForskarFredag 2015 – tioårsjubileum

Foto: Mika Nitz Pettersson
Foto: Mika Nitz Pettersson

Efter lunchen fortsätter dagen med uppstartsmöte för Forskarfredag 2015. Dagen är en del av Researchers’ Night som är utlyst av EU-kommissionen och hålls varje år den sista fredagen i september sedan 2005, i år den 25 september. ForskarFredag och Forskar Grand Prix arrangeras lokalt på olika orter i landet och samordnas av VA. Arrangörerna är bland annat högskolor, universitet, science centers och landsting, alla med sina egna forskningsinriktningar på orten.

Hur kan man arbeta för att lyfta fram forskning inom olika ämnesområden? För att få inspiration besöker vi Vasamuseet som har ett aktivt arbete med sin programverksamhet. Arbetet kring skeppet intresserar både naturvetare, historiker, etnologer och forskare från många andra forskningsområden.

Erfarenhetsutbyte

Foto: Mika Nitz Pettersson
Foto: Mika Nitz Pettersson

Dag två, kl. 11:05. I VINNOVAs lokaler nära Segels torg har vi ägnat en timme åt planering och tar en paus för kunskapsutbyte. Vilken är er bästa aktivitet? Hur lyfter ni fram forskarna? Olika upplägg diskuteras över en kaffe och kanelbulle. Ska vi flytta ut arrangemanget till en park i år? Samla allt på en mässa eller sprida ut det över hela stan? Hur lockar vi fler besökare och hur skapar vi ännu bättre dialoger mellan forskarna och besökarna?

Uppstartsmötet avslutas med en lunch innan deltagarna börjar röra sig tillbaka mot Centralen för hemfärd. Efter de två dagarna snurrar det i huvudet av tips, idéer och goda exempel och jag är mer inspirerad än någonsin. Nu kör vi!

// Lena


Lägg till en kommentar