Svenskar vill involveras i forskning

Skapad:

2014-12-15

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Pressmeddelande 141215

Svenska folkets förtroende för forskare går ned – i synnerhet bland män. Detsamma gäller tilltron till att den vetenskapliga utvecklingen förbättrar våra liv. Samtidigt vill varannan svensk gärna själv involveras i forskning kring stora samhällsproblem. Det är några av resultaten i Vetenskap & Allmänhets årliga VA-barometer som publiceras i dag.

Efter ett par år med mycket höga förtroendesiffror, har andelen svenskar som har ganska eller mycket stort förtroende för forskare vid universitet och högskolor i år sjunkit, från 89 till 78 procent. Även förtroendet för forskare vid företag har minskat och är nu 55 procent, mot 59 procent i fjol.

– Det är en relativt stor förändring. Men vi måste hålla i minnet att förtroendet de senaste två åren har varit rekordhögt, och att årets siffror fortfarande är höga jämfört med många andra yrkesgrupper, säger Maria Lindholm, chefsutredare Vetenskap & Allmänhet.

Även tilltron till den vetenskapliga utvecklingens förmåga att förbättra livet för gemene man sjunker i årets barometer – från 88 till 74 procent. Tilltron till den tekniska utvecklingen ligger däremot kvar stabilt kring 80 procent.

EU:s forskningsprogram Horisont 2020 genomsyras av en strävan mot ”ansvarsfull forskning och innovation”. Tanken är att forskning för att hitta lösningar på stora samhällsproblem, som t.ex. ohälsa och klimatförändringar, ska bedrivas i dialog mellan forskare, företag, föreningsliv, utbildning, beslutsfattare och allmänheten. I VA-barometern uttrycker mer än varannan vilja att vara med i sådana forskningsprocesser.

– Vi svenskar är i jämförelse med andra européer de som är mest intresserade av vetenskap och teknik. Att en majoritet uppger att de gärna vill involveras i forskningsprocessen kan vara ytterligare ett tecken på detta, säger Maria Lindholm.

Barometern görs genom cirka 1 000 telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval av den svenska allmänheten, 16–74 år. Intervjuerna genomfördes av Exquiro den 22 september–5 oktober 2014. Frågorna som ställdes finns på VAs webbplats: www.v-a.se/downloads/varapport2014_4-fragebatteri.pdf. Mätningen är den trettonde sedan Vetenskap & Allmänhet bildades 2002.

Barometern genomförs med stöd av Forte, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

För mer information, ta del av VA-barometern eller kontakta:

Maria Lindholm, chefsutredare VA och ansvarig för studien, tel 070-867 66 77
Cissi Billgren Askwall, generalsekreterare VA, tel 070-626 44 74

Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 80-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar. Se även www.v-a.se.

Kommande arrangemang


Senaste VA-nyheterna

Förteckning över våra projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *