Ny minister – ny forskningspolitik?

Vid dagens regeringsförklaring presenterades en ny minister med ansvar för högre utbildning och forskning. Denna ministerportfölj fanns den förrförra mandatperioden men har varit frånvarande under den senaste.

HeleneHellmarkKnutsson
Helene Hellmark Knutsson (S) Fotograf: Erja Lempinen

Att en forskningsminister åter ingår i regeringen är glädjande då det lyfter forsknings- och utbildningsfrågorna och ger dem utrymme. Den som får posten i Stefan Löfvens nya regering är Helene Hellmark Knutsson – som bland annat varit v. ordförande för Mälardalsrådet och oppositionslandstingsråd i Stockholms län.

Högre utbildnings- och forskningsministern kommer ha en portfölj med många frågor att hantera. Redan i dagens regeringsförklaring nämnde till exempel Stefan Löfven att en ny forskningsproposition ska ha ett tioårigt perspektiv och att grundanslagen till forskningen ska öka. Bara detta kommer att innebära stora förändringar. Många har efterfrågat ökad långsiktighet och säkrare grundfinansiering – men det kräver också att färdriktningen och ramarna blir extra väl genomtänkta.

En fråga som VA särskilt kommer att bevaka är hur den nya ministern kommer att hantera samverkan mellan forskning och det omgivande samhället. Hur tänker regeringen se till att denna uppgift premieras och synliggörs – och på ett sådant sätt att alla typer av samverkan synliggörs och stärks? Här är lite idéer i fickformat!

Tillfällen när samverkansfrågan kommer att diskuteras och då Helene Hellmark Knutsson är inbjuden att medverka är dels Vetenskap & Allmänhets VA-dag om ansvarsfull forskning och innovation den 14 oktober, dels konferensen Forskning för framtiden den 12 november. Då bjuder Naturvetarna, Sveriges unga akademi och Vetenskap & Allmänhet gemensamt in till en konferens om framtidens forskningspolitiska agenda. Välkommen att vara med!

 

 


Lägg till en kommentar