Möt forskare över hela Sverige i Europas största vetenskapsfest!

Skapad:

2012-09-24

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Pressmeddelande 120924

Nu på fredag är det dags för ForskarFredag, där hela familjen kan träffa forskare, prova på forskning och ta del av hundratals aktiviteter. Vetenskapsfesten firas på 28 orter i Sverige och samtidigt i ett trettiotal länder runtom i Europa.

På ForskarFredag kan man bland annat göra experiment, diskutera med forskare över en fika eller träffa forskare där man minst anar det, till exempel på gymmet! Aktiviteterna är gratis och öppna för alla.

– Vi vill visa hur spännande och roligt det är med forskning, och hur den berör oss alla, säger Karin Larsdotter, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, VA, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

Nytt för i år är Forskar Grand Prix, en tävling där forskare tävlar i bästa kortpresentation av sin forskning. Nio deltävlingar äger rum i Göteborg, Karlshamn, Karlstad, Lund, Malmö, Södertälje, Uppsala, Växjö och Örebro. Vinnarna möts sedan i en nationell final i Stockholm den 4 december.

En annan nyhet är att man kan chatta med forskare i ett samarbete med Vetenskapsradion.

– Med chatten får även de som har långt till ett evenemang möjlighet att prata med forskare, säger Karin Larsdotter.

Som en del av ForskarFredag genomförs också massexperimentet Riskbilden, där mer än 3 300 elever tar bilder av sådant de upplever som riskfyllt i sin vardag. Bilderna kommer sedan att analyseras av Erika Wall, forskare i sociologi. Riskbilden är ett samarbete med Mittuniversitetet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– I Riskbilden får barn och ungdomar medverka i riktig forskning, och för forskaren är materialet de bidrar med ovärderligt, säger Karin Larsdotter.

ForskarFredag är en del av EU-kommissionens Researchers’ Night som firas den fjärde fredagen i september varje år. Evenemangen i Sverige äger rum i Borås, Falköping, Göteborg, Huddinge, Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Luleå, Malmö, Skellefteå, Skövde, Stenstorp, Stenungsund, Stockholm, Södertälje, Umeå, Uppsala, Västerås, Örebro, Örnsköldsvik, Östersund och på flera orter i Jönköpings, Kalmar och Kronobergs län. Arrangörer är högskolor, universitet, kommuner och science centers.

ForskarFredag och Forskar Grand Prix samordnas av VA och genomförs med stöd av EU-kommissionen, Vetenskapsrådet, VINNOVA samt forskningsråden FAS och Formas.

För mer information och pressbilder, besök www.forskarfredag.se och www.forskargrandprix.se, eller kontakta:
Karin Larsdotter, Vetenskap & Allmänhet, projektledare ForskarFredag Sverige, 070-255 38 91, [email protected]

Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 80-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar. Se även www.v-a.se.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]