Barn hjälper forskare att utforska våra kylskåp!

Skapad:

2011-05-16

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Pressmeddelande 110516

Vilken temperatur har Sveriges kylskåp? Det behöver forskare skolbarns hjälp att ta reda på i höst! Mätdata från tusentals kylskåp ska analyseras som en del i vetenskapsfesten ForskarFredag.

Hypotesen är att vi svenskar har kallare i våra kylskåp än de 8° C som rekommenderas. Doktoranden Mattias Eriksson vid institutionen för energi och teknik på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU och forskaren Ingela Marklinder vid institutionen för kostvetenskap på Uppsala universitet vill också ha hjälp med en inventering av matvarorna för att se hur människor förhåller sig till bästföredatum.

– Vi tror att den mat som förvaras i kylskåp inte behöver kastas i den omfattning som sker i dag. Om kylskåpstemperaturen är lägre än rekommenderat blir hållbarhetstiden längre än det angivna bästföredatumet, berättar Mattias Eriksson.

Alla skolor är välkomna att medverka i bästföre-försöket som anordnas i samarbete med Vetenskap & Allmänhet. Deltagandet är kostnadsfritt. Mätningarna ska genomföras den 12 september – 2 oktober. Resultaten och slutsatserna kommer att publiceras i slutet av året.

– Resultaten kan leda till att konsumenter inte kasserar bra och ofarliga livsmedel i onödan, bland annat genom påverkan att förändra förvaringsrekommendationer och bästföredatum, förklarar Mattias Eriksson.

Massexperimentet är en del i ForskarFredag som äger rum den 23 september. På 25 orter runt om i Sverige erbjuds hundratals gratisaktiviteter: Låna en forskare till jobbet eller skolan, möt skräckfilmsforskare, gör egen medicin och gå på Science After Work är några exempel. Aktiviteterna är öppna för alla, och barn och unga är en särskilt viktig målgrupp.

EU-kommissionen har utlyst den fjärde fredagen i september till Researchers’ Night som firas över hela Europa. I Sverige kallas dagen ForskarFredag och har anordnats sedan 2006. I år blir det evenemang på ett tiotal orter i Kalmar och Kronobergs län, i Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Luleå, Skellefteå, Stenstorp/Falköping, Stenungsund, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Västerås och Örebro.

Arrangörer är universitet, högskolor, science centers, regioner och organisationer som vill främja forskning och regional utveckling. ForskarFredag samordnas av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av EU-kommissionen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

Mer information finns på www.forskarfredag.se (för pressbilder klicka här ) eller kontakta:
Lotta Tomasson, Vetenskap & Allmänhet, projektledare ForskarFredag Sverige 070-255 38 91, lotta(@)v-a.se

Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning som engagerar. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 70-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar. Se även www.v-a.se

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]