Pippi på vetenskap

Måndag morgon igen. Utöver att åka skidor och följa utvecklingen i Egypten har jag i helgen bidragit till forskningen! Detta genom att räkna småfåglar och rapportera in dem till Sveriges Ornitologiska Förening. Projektet Vinterfåglar inpå knuten är en form av ”citizen science”, där vem som helst som har fågelbord, talgboll eller fröautomat kan vara med och hjälpa till.

Fortfarande finns chans att vara med och bidra – räknandet pågår till och med i dag. Upplägget är föredömligt enkelt – bortsett från den där detaljen med att att identifiera fåglarna. De vimsar ju runt hela tiden, håller sig nästan aldrig still! Inte helt enkelt att se skillnad på pilfink och gråsparv när de inte sitter som i boken…

Jag har en kompis som en gång berättade att hon förenklat lite för sig själv när barnen frågade vad olika fåglar hette: Småfåglar=Pip, Större fåglar=Flax, Skräniga fåglar=Krax

De sorterna finns dock inte med på SOFs fågelräknarblankett, kan jag avslöja.

Här finns en topp-tio-lista med de vanligaste arterna – enligt den rapportering som inkommit hittills.

Mer för den som har pippi på naturvetenskap: I torsdags invigdes ju som bekant det internationella kemiåret. Passande och roliga kemiprylar, t.ex. strumpor med det periodiska systemet eller en T-shirt med en chokladmolekyl, finns på den här webbutiken.

Ha en kul vecka!


Lägg till en kommentar

2 kommentarer

 1. Esther Crooks |

  See this article from the UK – http://www.bbc.co.uk/news/uk-12310187
  Prisoners in Britain both rural and city prisons have taken part in the great brid-spotting weekend too, and enjoyed the therapeutic effects.

  Svara
 2. Tweets that mention Pippi på vetenskap : Vetenskap & Allmänhet -- Topsy.com |

  […] This post was mentioned on Twitter by Arvid Ågren, Vetenskap&Allmänhet. Vetenskap&Allmänhet said: Pippi på vetenskap?! Nybloggat: http://bit.ly/gQ9cwp […]

  Svara