Lycklig den som kunskap har – VA-dagen 2010

– Lärarens uppgift är att knyta ihop elevens kunskapsöar, sade Gunilla Hammar Säfström, lärare och klassföreståndare i SVTs Klass 9A.
– Tvivlet borde driva både vetenskapen och religionen, menade Dilsa Demirbag Sten. Båda medverkade vid VA-dagen den 16 november på Fotografiska i Stockholm.

De cirka 180 deltagarna fick höra dessa två, lyckoforskaren Filip Fors och prästen och debattören Helle Klein reflektera kring kunskap, lycka och värderingar, varvat med rundabordssamtal om hur såväl lyckan som intresset för kunskap kan öka i samhället.

Den nya VA-barometern presenterades och kan sammanfattas som ostadigt för vetenskapen. Barometerns resultat och forskningens samspel med omvärlden diskuterades sedan av Peter Honeth, statssekreterare Utbildningsdepartmentet, Arne Modig, opinionsanalytiker Novus, Philip Kapper, student, Eva Swartz Grimaldi, vd Natur & Kultur, Svante Linusson, professor i matematik vid KTH och Kerstin Norén, rektor Karlstads universitet (bilden).

Peter Honeth höll också ett anförande där han bland annat kommenterade VAs undersökning om hur forskningsfrågor syntes i valrörelsen 2010.

VA-dagen kommer även att sändas i Kunskapskanalen under december månad.

Foto: Theo Elias LundgrenLägg till en kommentar