Nyhetsbrev nr 4 2010

Skapad:

2010-09-01

Senast uppdaterad:

2022-01-10

 

Känsla för kunskap – ny VA-bok

”Brist på kunskap göder fördomar”, menar Joakim Palme. Han intervjuas i VAs nya bok som presenteras vid ett boksläpp den 1 september. Boken är den avslutande delen av studien Vetenskap & Värderingar där VA undersökt samband mellan människors värderingar, livsåskådning och bakgrund, och deras syn på kunskap och forskning. I boken reflekterar Mohammad Fazlhashemi, Mats Gerdau, Sören Holmberg, Helle Klein, Joakim Palme, Maria Rankka, Christer Sturmark, Eva Swartz och Seher Yilmaz kring resultaten. Boken kan hämtas gratis på VAs kansli i Stockholm eller beställas mot en porto- och hanteringskostnad. Läs mer och ta del av boken.

ForskarFredag på 22 orter 24 sep

Besök rymden, låna en forskare, gör egen ansiktskräm, brottsforska, programmera robotar, upplev lasershow, se vetenskaplig stand-up − det är några av hundratals programpunkter under årets ForskarFredag. Tusentals elever kommer också att forska kring sin ljudmiljö genom att mäta akustiken i klassrummet. Vetenskapsfesten är en del av EUs Researchers’ Night och de svenska aktiviteterna samordnas av VA. ForskarFredags webbplats.

Vetenskapsteater och -parlament

I en improvisationsteater om astma och allergier bjuds skolklasser på en blandning av forskningsrön, fakta och dramatik. Föreställningen ges under årets ForskarFredag i Stockholm och har utarbetats av Stockholms improvisationsteater, forskare från Karolinska Institutet, Lower Silesian Science Festival i Wroclaw, Polen och VA. Teatern ingår i EU-projektet 2WAYS, som även omfattar ett vetenskapsparlament. Den 23-24 september diskuterar ett 60-tal ungdomar bl.a. genetiska tester och skräddarsydd medicin i Stockholm.

VA-dagen 16 nov

Tisdagen den 16 november är det dags för årets VA-dag. Inspirerande medverkande, rundabordssamtal och mingel utlovas. Konferensen äger rum i Stockholm och startar vid lunchtid. Inbjudan sänds per e-post i slutet av september.

Mer på gång och sen sist

VA-boken Känsla för kunskap presenteras vid Forskartorget på Bok & Bibliotek i Göteborg den 24 september. Det sker i ett samtal mellan Sören Holmberg, professor i statsvetenskap, Eva Swartz, VD Natur & Kultur, Cissi Askwall och Karin Hermansson, ansvariga för boken på VA. Mer info

Skolan har en avgörande roll för att minska klasskillnaderna i synen på kunskap. Det menade det 70-tal personer som samtalade om vetenskap och värderingar vid VAs rundabordsseminarium Kunskap i en klass för sig? under Almedalsveckan i Visby. Referat

Företag behöver ny kunskap för att kunna utvecklas och bli framgångsrika. Men varifrån och hur ska kunskapen hämtas? Det var frågor som diskuterades vid VAs interaktiva session Innovation beyond the lab under ESOF 2010 i Turin den 5 juli. Referat (på engelska).

Följ oss gärna även via VA-bloggen, Twitter och Facebook.


Nyhetsbrevet ger kortfattad information om Vetenskap & Allmänhets aktiviteter och studier som rör gränssnittet forskning – samhälle. Redaktör: Cissi Askwall, [email protected]. Brevet utkommer 5–6 gånger per år. För att börja eller sluta prenumerera, sänd ett meddelande till [email protected]

Kommande arrangemang


Senaste VA-nyheterna

Förteckning över våra projektKontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *