Osannolik men behovsmotiverad

Skapad:

2010-02-21

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Jag har det stora nöjet att befinna mig på AAAS annual meeting i San Diego – en överväldigande konferens full av spännande saker som man inte hinner med…! Jag gästbloggade på ScienceBloggers om ett av fredagens symposier.

Ett roligt kvällsseminarum arrangerades av Annals of Improbable Research, som årligen delar ut the IgNobel prize i tio kategorier till ”Research that makes people laugh, then think”. De får in runt 700 nomineringar varje år!

Ett antal tidigare pristagare presenterade sin forskning. En av dem, som verkligen uppfyller kriteriet först skratta – sedan tänka, är Dr. Elena Bodnar. Hon fick priset i kategorin public health 2009 för sin ”emergency-bra”: en BH som snabbt görs om till två ansiktsmasker i en nödsituation. Bilder från prisutdelningen, där två nobelpristagare står med varsin BH-kupa över ansiktet fick förstås alla att skratta. I en publik bestående av en majoritet amerikanska män visste fnissigheten ingen gräns när Bodner ställde sig framför dem och med ett elegant grepp drog av sig sin knallröda glansiga BH och viftade med den, för att sedan raskt förvandla ena kupan till en mask som hon satte framför näsa och mun.

Men hur var det nu… sedan tänka?

Bodnar berättade att idén till uppfinningen kom i samband med att hon vårdade barn i Ukraina efter Tjernobylkatastrofen.  Hon började fundera på hur man kan åstadkomma ett andningsskydd som alltid finns till hands, är enkelt att snabbt få på sig, är billigt och därmed tillgängligt även för fattiga människor – inklusive kvinnor och barn.

Det finns förstås redan olika typer av mer eller mindre avancerade andningsmasker, men hur ofta bär man omkring på en sådan till vardags? En BH är närmast idealisk! En stor del av befolkningen bär den alltid på sig, den har inbyggda band att fästa med så att den sitter tajt och man får händerna fria, och det blir två av en.

Hon visade under sin presentation bland annat bilder på springande panikslagna människor just efter terrorkrashcerna i tvilingtornen – hållandes diverse tygtrasor mot ansiktet för att skydda sig mot rök och damm.

Sedan tänka, som sagt.

De första emergency-BHarna ska finnas att köpa i mitten av mars. Se www.ebbra.com

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *