Tro och vetenskap på SVT Play

På vår årskonferens VA-dagen för en vecka sedan blev det livliga diskussioner om sambanden mellan människors syn på kunskap och deras tro, värderingar och bakgrund.

Utgångspunkten var VAs nya studie om just detta. ”Religiösa tvivlar på vetenskap” satte vi som rubrik på pressmeddelandet som sammanfattar de viktigaste resultaten i studien. Huruvida rubriken stämmer och vad det i så fall beror på, gick åsikterna rejält isär om. Samtalet mellan författaren Lena Andersson, ordföranden i Sveriges muslimska råd Helena Benaouda och professorerna Carl Reinhold Bråkenhielm, Ulf Danielsson och Sverker Sörlin finns nu tillgängligt på SVT Play liksom presentationen av den nya studien som VAs utvecklingschef Karin Hermansson gjorde tillsammans med Arne Modig på Novus Opinion.

VA-dagen tog också upp forskares omvärldsdialog och samspelet mellan vetenskap och allmänhet. Båda parter borde ta ett kliv närmare mitten, sade högskole- och forskningsminister Tobias Krantz bland annat i sitt anförande. Han diskuterade sedan hur samverkan kan komma högre upp på dagordningen tillsammans med folkhögskollärare Gustav Fridolin och rektorerna Harriet Wallberg-Henriksson, Karolinska Institutet och Kåre Bremer, Stockholms universitet. Bremer, som själv samverkar med omvärlden genom sin blogg, undrade varför det är så mycket tjat på forskarna och tyckte att mer resurser borde läggas på att få allmänheten intresserad…

VA-dagsdelen om samverkan finns också tillgänglig på SVT Play. Självklart finns dagen även dokumenterad i referatform – av Vetenskapsnytt-bloggaren Malin Sandström.


Lägg till en kommentar