(O)sunt förnuft?

Skapad:

2009-10-01

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Det är internationella bröstcancerdagen i dag, och därmed drar årets RosaBandet-kampanj igång.

Jag lyssnade i morse på ett inslag i P1-morgon där Karin Bojs, chef för Dagens Nyheters Vetenskapsredaktion, debatterade mot Elizabeth Johansson, Cancerfonden, om de sistnämndas rekommendationer till kvinnor i Rosa Bandet-kampanjen. Karin Bojs gör i dagens DN ner kampanjen och i artikeln intill reds ut vad forskningen f.n. säger om hur man själv kan minska risken för bröstcancer.

Självundersökning av brösten tillhör inte de åtgärder som har någon påvisad effekt på bröstcancerrisken – det finns till och med de som menar att det har negativa effekter – men trots det för Cancerfonden fram just detta som den viktigaste åtgärden jämte att gå på sin mammografi, t.ex. i en helsidesannons i samma tidning. Andra åtgärder som har bevisad effekt nämns inte alls. Denna annons hävdade dock Johansson att hon inte sett.

Johansson, som alltså representerar en viktig kunskaps- och informationsspridare, tillika forskningsfinansiär, när det gäller cancersjukdomar, säger i inslaget att ”vården ska ju baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet, men här handlar det ju inte om vård utan mer om sunt förnuft”!

Sunt förnuft, i motsats till vetenskapligt baserad kunskap, alltså? Eller hur ska vi förstå ett sådant uttalande?

Jag föredrar faktiskt vetenskapens öppna, prövande och ständigt ifrågasättande hållning framför ett envist hävdande av någons (oklart vems) ”sunda förnuft”.

Radiodebatten, som efter ett tag nästan spårade ur när Bojs och Johansson försökte överrösta varandra, finns att lyssna på på SRs webb.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *