Mer dialog forskare-politiker-allmänhet

Skapad:

2009-04-13

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Artificiell intelligens, nanoteknik, genetisk integritet, koldioxidlagning… Listan kan göras lång över ny forskning och ny teknik som allmänheten borde få ta ställning till. Med tanke på hur mycket dessa nya företeelser kan komma att påverka oss och samhället i stort vore det rimligt om vi alla fick ett ord med i laget. Men nya tillämpningar av forskning och nya tekniker införs ofta utan att allmänheten tillfrågas först – och det även om politiska beslut krävs innan det nya tas i bruk.

Tidigare i vår var jag i London och besökte Sciencewise, ett resurscentrum som erbjuder rådgivning och kunskapsförmedling för såväl departement och myndigheter som privatpersoner. Sciencewise startades av den brittiska regeringen för fyra år sedan. Bakgrunden var en utbredd misstro mot både politiker och forskare, till följd av bland annat larm om förmodat farliga vacciner och flera fall av galna kosjukan.

Inledningsvis fördelade Sciencewise främst bidrag för olika dialogprojekt. Numera består verksamheten framför allt i att ge individuella råd till organisationer. Det övergripande syftet är enligt den tidigare forskningsministern Ian Pearson ”to help the government make better policy in science and technology. It will help Ministers and policy makers find out what people really think about new scientific developments and how these might be applied and, crucially, who might benefit. It will allow informed public debate about the sort of society we want to live in and what values we want to hold onto, in a world where seemingly anything is possible”.

Efter att i flera år ha testat vilka typer av dialogprocesser som fungerar har Sciencewise tagit fram rekommendationer och riktlinjer, På ”Drop in for Dialogue”-sessioner erbjuds organisationer praktiska tips och nätverkande. Dessutom finns en ”help desk” som myndigheter och departement kan ringa för att få goda råd.

Allt är – än så länge – gratis men det är osäkert vad som händer nästa år med tanke på den ekonomiska krisen. Så mycket som möjligt av arbetet dokumenteras därför nu och online-verktyg och manualer utvecklas.

En av Sciencewises dialogexperter Alison Crowther kommer till Stockholm och medverkar i ett seminarium i Riksdagen nu på onsdag. Seminariets övergripande fråga är just hur allmänhetens åsikter bättre skulle kunna tas till vara inför politiska beslut som rör forskning. Arrangörer är VA och Sällskapet Riksdagsledamöter och Forskare, Rifo. Välkommen att delta i diskussionen!

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *