Rösta på forskarfoton!

Skapad:

2009-01-12

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Vem har tagit den bästa bilden av forskare i Europa? Alla kan vara med och avgöra det genom att rösta på webben.

Image

Under 2008 års europeiska vetenskapsfest Researchers’ Night, i Sverige kallad ForskarFredag, anordnades fototävlingen ”Forskare i Fokus”. Vinnande bilder från 28 länder kan nu beskådas på Researchers’ Nights webbplats där man också kan rösta på sina favoritfoton.

Europavinnarna får fina priser och sin bild publicerad av EU-kommissionen. Den svenska vinnarbilden togs av Nathalie Bökman, 17 år, i Kalmar. Hon och de två andra svenska pristagarna vann en resa till Stockholm under Nobelveckan 2008 där de fick lyssna till Nobelpristagare och göra en rad besök med anknytning till kunskap och forskning.

Nathalie Bökmans vinnarbild är ett fotomontage där ett blåbär ersatt iris, en effektfull illustration av att forskare visat att blåbär kan bidra till att förbättra synen.

Den svenska juryns prismotivering lyder: För ett välgjort fotomontage som på ett kärnfullt och intresseväckande sätt illustrerar att forskning i grunden är att betrakta och undra över fenomen som annars ofta tas för självklara.

I Sverige anordnades fototävlingen enbart i ålderskategorin 13-18 år. I den europeiska finalen finns det också möjlighet att rösta på bilder tagna av vuxna och av barn 6-12 år gamla. Röstningen avslutas den 31 januari 2009.

Ta del av övriga vinnarbilder i den svenska delen av fototävlingen.

Cissi Askwall

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *