Årets folkbildare, Hans Rosling

Skapad:

2007-01-22

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Föreningen Vetenskap och Folkbildning delar för 20:e året i rad ut priset årets folkbildare. 2006 års vinnare är professor Hans Rosling. Han får priset för sina insatser för att sprida en faktabaserad bild av världens tillstånd och utveckling.

Image

Hans Rosling är en av grundarna till Läkare utan gränser i Sverige och den ideella stiftelsen Gapminder. Stiftelsen tar fram programvara för att visualisera statistik om och mellan länder och för att göra den begriplig för allmänheten. Utmärkelsen Årets folkbildare är förenad med ett penningpris på 20 000 kronor.

Han är medförfattare till en nyutkommen bok om global hälsa och har medverkat i flera tv- och radioprogram där han har ställt frågan om världen blir bättre.

Rosling är professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet och upptäckte en ny epidemisk paralyserande sjukdom, konzo, under sin tid som läkare i Moçambique 1979–81.

Till Årets förvillare 2006 utses samtidigt Svenska Dagbladets Idag-redaktion, för ”publiceringen av en grovt vilseledande artikelserie om s.k. energimedicin i augusti 2006. I artikel efter artikel framfördes felaktiga uppgifter om ett antal ovetenskapliga behandlingsmetoder.”

Energimedicin är samlingsnamn för ett antal ”löst relaterade behandlingsmetoder och -teorier, som saknar varje form av vetenskapligt stöd och i sin helhet bör betraktas som bluff.” Artiklarna i serien var skrivna av frilansjournalisten, akupunktören och shiatsu-terapeuten Suzanne Schönström.

Föreningen Vetenskap och Folkbildning främjar folkbildning om vetenskapens metoder och resultat och ser särskilt som sin uppgift att bekämpa felaktiga föreställningar i frågor som kan avgöras vetenskapligt.

Georg Gezelius

Vetenskap och Folkbildning

Kommande arrangemang


Senaste VA-nyheterna

Förteckning över våra projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *