Nils Uddenberg årets folkbildare

Skapad:

2006-02-08

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Professor Nils Uddenberg utses till Årets folkbildare 2005 av föreningen Vetenskap och Folkbildning. Han får priset för sina kunniga beskrivningar av människan och hennes historia.

Föreningen prisar Nils Uddenberg för hans beskrivningar ”med utgångspunkt från såväl humaniora som biologi, och inte minst det evolutionära perspektivet”.

Nils Uddenberg har skrivit ett tjugotal böcker och medverkat i många tv- och radioprogram om människan, filosofi och etik. Hans biologihistoria Idéer om livet belönades med Augustpriset för bästa fackbok 2003.

Uddenberg är läkare och docent i både psykiatri och empirisk livsåskådningsforskning. Utmärkelsen innebär förutom äran 20 000 kronor.

Vetenskap och Folkbildning utser samtidigt Ella Bohlin, ordförande i Kristdemokratiska Ungdomsförbundet, till årets förvillare 2005 ”för hennes vilja att jämställa skapelsetro med vetenskap i svenska skolor”.

Bohlin har i en tidningsintervju sagt att hon är kreationist och att skolorna borde presentera både Darwins lära och kreationisternas kritik mot evolutionsläran för eleverna. Föreningen vill uppmärksamma ”den potentiellt mycket stora skada det skulle innebära om hennes åsikter i denna fråga omsattes i praktiken”.

Föreningen Vetenskap och Folkbildning främjar folkbildning om vetenskapens metoder och resultat och ser särskilt som sin uppgift att bekämpa felaktiga föreställningar i frågor som kan avgöras vetenskapligt.

Cissi Askwall

Vetenskap och Folkbildning

Kommande arrangemang


Senaste VA-nyheterna

Förteckning över våra projektKontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *